Economia 09/05/2016

L''impost al sol' dificulta acabar amb l'oligopoli elèctric, segons Competència

L'Autoritat Catalana de la Competència creu que la legislació espanyola dificulta l'autoconsum

Xavier Grau
2 min
GENERACIÓ A CASA 
 Les llars ja comencen a produir la seva energia, per exemple amb plaques solars.

BarcelonaEl decret sobre autoconsum elèctric aprovat a l'octubre per part del govern espanyol, més conegut com 'impost al sol', dificulta acabar amb l'estructura oligopolística del mercat elèctric a l'Estat, segons l'informe que ha fet l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) sobre aquest decret.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, l'organisme que presideix Marcel Coderch conclou que el decret dificulta la implantació de l'autoconsum elèctric i, en aquest sentit, destaca que "una major implantació efectiva de l'autoconsum contribuiria a canviar l'actual estructura oligopolística del mercat de generació elèctrica en la mesura que un nombre superior d'operadors –d'una menor dimensió– n'estarien també produint".

L'ACCO destaca que el mateix decret d'autoconsum reconeix que passar d'un sistema de producció centralitzada a un sistema més descentralitzat ajudaria a millorar l'eficiència. A més, potenciar l'autoconsum comportaria beneficis mediambientals i geoestratègics, si bé és cert que podria generar problemes tècnics o extracostos en la gestió de les xarxes".

Segons l'ACCO, el decret del govern espanyol impedeix la implantació de microxarxes però, a més, fa repercutir "excessivament" el sosteniment del sistema elèctric actual a l'autoconsum, la qual cosa el converteix en menys atractiu.

Fins i tot Competència veu una paradoxa en el fet que es faci recaure en excés el cost del manteniment del sistema elèctric actual en un sistema que precisament n'és competidor. Així, indica, l'autoconsum perd "una gran part dels avantatges". "Convindria que el legislador es preguntés si es desenvoluparia alguna indústria si s'optés per carregar-li tots els costos associats a la disrupció que comporta", indica l'ACCO.

Això passa perquè el decret estableix un peatge als autoconsumidors per endollar-se a la xarxa elèctrica, cosa que segons l'ACCO "redueix les possibilitats que optar per autoproveir-se d'energia resulti econòmicament viable", una possibilitat que es produeix en competència amb la de proveir-se de la xarxa tradicional. Així, segons Competència, "caldria trobar un entorn regulatori que permetés que aquesta competència es produís equitativament".

L'informe de l'ACCO considera que s'haurien de compaginar millor els diferents interessos en joc: el sosteniment del sistema elèctric i el desenvolupament de l'autoconsum d'energia. I en aquest sentit indica que el decret del govern espanyol "no és prou respectuós" amb els principis de necessitat, proporcionalitat i no-discriminació, "ateses les restriccions a la competència que introdueix".

stats