MERCAT LABORAL
Economia 04/06/2016

Linde vol menys protecció per als contractes fixos

El governador del Banc d’Espanya demana una nova reforma laboral

Xavier Grau
2 min
Luis María Linde creu que la reforma laboral ha afavorit 
 La contenció salarial a l’Estat.

BarcelonaEl governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, considera que “l’excessiva protecció” dels contractes indefinits està “incentivant la temporalitat”, motiu pel qual reclama que els treballadors indefinits tinguin menys drets dels que tenen avui dia. A la introducció de l’informe del Banc d’Espanya del 2015, publicat ahir, Luis María Linde destaca que per consolidar un creixement equilibrat de l’economia i generador sostenible d’ocupació s’han de mantenir i ampliar els guanys competitius que s’han aconseguit aquests últims anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit Linde aposta per un “marc laboral que reforci la flexibilitat interna i faciliti l’adequació dels salaris a les condicions específiques de les empreses”. Amb aquestes reflexions el governador del Banc d’Espanya s’aproxima a la posició expressada pel president de la patronal CEOE, Joan Rosell, que recentment va assegurar que la feina fixa i segura és “aigua passada” i “un concepte del segle XIX”.

Luis María Linde, a més, considera que també és necessari millorar les polítiques actives d’ocupació, especialment les que estan destinades a afavorir l’ocupació dels treballadors amb nivells de qualificació més baixos.

A l’informe el màxim responsable del Banc d’Espanya destaca la millora de l’economia espanyola, però alerta d’alguns desequilibris. El primer de tots, l’atur, molt per sobre dels altres estats europeus i “a un nivell socialment inacceptable”. Linde destaca la incidència de l’atur de llarga durada, que afecta més del 60% de les persones sense feina. “La persistència d’una taxa d’atur tan alta és un dels factors principals a l’hora d’explicar l’increment de la desigualtat en la renda a Espanya en el context de la crisi”, explica Linde.

Moderació del creixement

El governador aplaudeix el fort creixement de l’economia l’any passat, malgrat que avisa que hi ha hagut alguns factors conjunturals que desapareixeran. Entre aquests factors assenyala aspectes com les noves mesures monetàries i el seu impacte en el finançament públic i privat, la depreciació de l’euro, el canvi d’orientació de la política fiscal i el descens del preu del petroli. “Les anàlisis disponibles descompten un esgotament progressiu d’alguns d’aquests factors temporals, fet que redundarà en una moderació gradual de les taxes de creixement en el curt i el mitjà termini”, adverteix.Linde també destaca que la reforma laboral ha afavorit la contenció salarial i una millor adequació de les condicions laborals en un entorn caracteritzat per la debilitat de la demanda i un atur elevat, cosa que ha resultat crucial per a la recuperació de la competitivitat de l’economia espanyola i la creació d’ocupació.

stats