Economia 11/12/2018

El Congrés aprova la llei hipotecària que endureix les condicions per als desnonaments

Els bancs assumiran totes les despeses dels crèdits excepte la taxació de l'habitatge

Laia Forès
2 min
Protestes davant d’un jutjat del Ferrol abans d’un judici sobre l’IRPH el 2016 .

MadridLa comissió d'economia del Congrés ha aprovat aquest dimarts la nova llei hipotecària, una norma que millora els drets dels consumidors i adopta la jurisprudència de la justícia europea en matèria de crèdits hipotecaris. Entre les novetats destaca l'enduriment de les condicions per a les execucions hipotecàries, el pas previ als desnonaments. Quan entri en vigor, un mes després de la seva aprovació definitiva, no es podrà procedir als desnonaments si no hi ha almenys 12 quotes impagades.

La llei reguladora dels contractes de crèdit immobiliari passarà ara al ple del Congrés, que la votarà la setmana que ve, i després al Senat, però no es preveuen grans canvis atès que ha estat pactada i votada en comissió per una majoria de formacions polítiques. Només Podem hi va votat en contra perquè la considera clarament insuficient.

Aquestes són les novetats més importants de la nova llei:

  • Desnonaments més difícils: Només es podrà executar una hipoteca si el client no ha pagat la quota durant 12 mesos si és durant la primera meitat del crèdit o si l’impagament suposa almenys el 3% del crèdit. Si ja s’ha abonat el 50% de la hipoteca, l’impagament haurà de ser de 15 mesos o suposar el 7% del crèdit abans de poder desnonar. Amb la llei actual, el banc pot demanar el venciment anticipat de la hipoteca a partir dels tres mesos d’impagament.
  • Redistribució de les despeses: Els bancs es faran càrrec de totes les despeses menys de la taxació de l’habitatge, que haurà de pagar el client. La llei també incorpora el reial decret aprovat pel Congrés que estableix que el polèmic impost dels actes jurídics documentats (AJD) l'abonaran els bancs.
  • Canvi d'entitat: Es facilita als clients que ho vulguin canviar la hipoteca de banc, l'anomenada subrogació. Per evitar la competència deslleial entre bancs, el cost de les despeses hipotecàries que assumeixen les entitats es prorratejarà tenint en compte la durada del crèdit i el moment en què es fa la subrogació.
  • Comissions per amortització més baixes: Es redueixen les comissions màximes que els bancs poden cobrar per amortització anticipada per a les hipoteques de tipus fix, que baixaran fins al 2%, si l'amortització es fa durant els 10 primers anys, i fins a l'1,5% a partir dels 10 anys.
  • Desaparició de clàusules abusives: La llei integra la jurisprudència dictada per la justícia europea i fa desaparèixer les clàusules abusives, com les clàusules terra.
  • Codi de bones pràctiques: Les entitats bancàries estaran obligades a oferir i explicar les condicions de les hipoteques amb transparència i a respectar un codi de bones pràctiques. El client tindrà 10 dies per analitzar tota la documentació abans de signar la hipoteca.
stats