Economia 04/10/2016

El lloguer d'oficines a Barcelona cau un 27% fins al setembre

Els preus pugen quasi el 8% a la millor zona de la ciutat

Xavier Grau
2 min
El 22@ torna  a atreure inversió  en oficines

BarcelonaLa superfície d'oficines llogades de gener a setembre a la ciutat de Barcelona ha caigut un 27% respecte al mateix període de l'any passat, segons dades avançades per la consultora Cushman & Wakefield.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Això es produeix perquè l'any 2015 va ser un exercici rècord en què es van llogar durant tot l'any 420.000 metres quadrats. De fet, el 2015 Barcelona va superar Madrid per primer cop s la història en superfície llogada. Aquest any, però, la capital catalana va per sota, i s'han llogat 238.000 metres quadrats, per 300.000 metres quadrats a Madrid, on el descens és del 3%.

Barcelona supera Madrid en oficinesNo obstant això, a mesura que ha avançat l'any, la contractació ha anat millorant a Barcelona. El primer semestre es van llogar 69.000 metres quadrats, per pujar fins a 81.000 el segon trimestre i arribar als 88.000 el tercer trimestre.

També ha influït en el descens de la superfície llogada l'absència de grans operacions, a diferència de l'any passat. Així, el nombre d'operacions ha augmentat un 12,5% respecte als nou primers mesos de l'any passat, però només 20 de les 308 tancades han superat els 2.000 metres quadrats de superfície, quan el 2015 van ser 37 les operacions d'aquestes característiques que es van tancar fins a la fi del tercer trimestre.

Un factor que també influeix en la caiguda de la superfície llogada és la falta de producte. Així, segons la consultora, a la millor zona del centre de la ciutat, a l'eix que formen el passeig de Gràcia i la part alta de la Diagonal, la superfície disponible és només d'un 1%.

Això explica que el 58% dels nous contractes signats durant el tercer trimestre han estat a les denominades noves àrees de negoci –més allunyades del centre, com el 22@ o la plaça Europa– i a la perifèria, mentre que només el 13% corresponen a l'àrea de passeig de Gràcia i Diagonal, i el 29%, al centre de la ciutat.

La superfície disponible al conjunt de la ciutat se situa al voltant del 9%, quan fa un any era del 10,78%.

Pressió a l'alça dels preus

Segons la consultora, les rendes a les diferents zones de Barcelona segueixen registrant una certa pressió a l'alça. La renda en els millors edificis de la zona central se situa en uns 21 euros el metre quadrat al mes, amb un increment del 7,8% respecte a fa un any.

A la resta de zones de la ciutat s'han registrat pocs canvis en els preus, excepte a la perifèria, on l'increment d'absorció de superfície i la disminució dels nivells de disponibilitat han situat les rendes dels millors edificis en uns 10 euros el metre quadrat al mes, un preu que és un 8% per sobre del que es registrava el desembre del 2013, just abans de la recuperació.

Malgrat l'augment de preus, a Barcelona continuen estant per sota de Madrid, on es mantenen estables. A la capital de l'Estat el preu a la millor zona s'enfila a 29 euros el metre quadrat i mes, i a la zona centre se situa en 16,25 euros el metre quadrat. A la zona descentralitzada el preu és de 16 euros el metre quadrat, mentre que a la perifèria se situa en 12,75 euros el metre quadrat.

stats