UE

Alemanya surt de la recessió, però l'eurozona continua al llindar de l'estancament

L'economia alemanya s'ha mantingut estable durant aquest últim trimestre i la de la zona euro ha crescut un 0,1%

2 min
Un treballador d'una fàbrica d'automòbils a Wolfsburg, a Alemanya.

Brussel·lesLa principal economia de l'eurozona, Alemanya, s'ha mantingut estable durant aquest últim trimestre en comparació amb els tres mesos anteriors, segons les dades publicades aquest dijous per l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat. D'aquesta manera, el país germànic surt de la recessió després de registrar durant dos trimestres consecutius una disminució del seu producte interior brut (PIB), del -0,4% en l'últim període de l'any passat i un -0,1% en el primer d'enguany.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa al global de l'eurozona, l'evolució econòmica no és gaire millor per culpa de la guerra d'Ucraïna, l'elevada inflació i l'augment agressiu dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE). De fet, el PIB dels països de la moneda única continua al llindar de l'estancament i només ha incrementat un 0,1%, el mateix percentatge que va registrar el primer trimestre del 2023. Aquest minso creixement és dues dècimes inferior al que prèviament havia estimat l'Eurostat l'agost passat, un 0,3%.

Més enllà d'Alemanya, el PIB que creix més de les tres grans economies de la zona euro és el francès. L'últim trimestre ha registrat un increment del 0,5%, després que en el primer del 2023 es mantingués estable, i ha superat Espanya, que s'ha quedat al 0,4%, una dècima menys que els primers tres mesos d'enguany. Pel que fa a l'economia italiana, ha caigut en un 0,4%, més del que estava previst. De fet, les xifres d'Itàlia, que el trimestre anterior va ser la gran economia de la Unió Europea que va créixer més amb un 0,6%, és un dels factors –segons apunta l'Eurostat– que mantenen l'eurozona prop de l'estancament.

El mercat laboral es manté fort

Malgrat l'estancament de l'economia europea, el mercat laboral es continua mostrant fort. En el segon trimestre d'enguany i en comparació amb els tres mesos anteriors, el nombre de persones ocupades ha augmentat en un 0,2% a l'eurozona i un 0,1% al conjunt dels Vint-i-set. Portugal, Malta i Lituània són els que han registrat un augment d'ocupació (un 1,3%) més destacat. Respecte a Espanya, que continua registrant la taxa d'atur més elevada de la zona euro, el nombre d'ocupats s'ha mantingut estable.

stats