Fons Next Generation

CaixaBank avisa que un govern en funcions "de manera prolongada" retardaria l'arribada dels fons europeus

L'entitat considera que no tenir un govern en ple funcionament impossibilita la presa àgil de decisions

2 min
Feijóo es reuneix amb Sánchez al Congrés

BarcelonaCaixaBank Research, l'àrea de recerca de CaixaBank, alerta que l'actual situació política a Espanya pot tenir repercussions en el ritme en què es reben els fons europeus Next Generation. Segons un informe de l'entitat, la possibilitat que es mantingui un govern en funcions "de manera prolongada", en cas que les investidures dels candidats del PP o el PSOE no arribin a bon port i s'hagin de tornar a convocar eleccions, comportarà un "retard en la implementació dels fons".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb tot, des de l'entitat clarifiquen que la causa d'aquests possibles retards seria més operativa –convocatòries, possibilitat de presa de decisions, etcètera–, pròpia d’un govern en funcions, que la incertesa sobre qui acaba governant.

D'altra banda, l'informe assegura que el sector bancari "segueix robust" i manté altes proporcions de dipòsits per mantenir l'estructura de les hipoteques, tot i el sostingut augment de tipus d'interès. Alhora, CaixaBank Research preveu que l'economia espanyola creixi un 2,3% el 2023 i revisa a l'alça les previsions d'inflació per al 2024, fins al 3,4%, per la retirada de les polítiques de moderació de preus el gener del 2024.

La situació dels fons Next Generation

L'estudi recorda els grans números dels fons Next Generation (NGEU). El pressupost dels NGEU el 2021-22 va ser de 51.000 milions d'euros, dels quals 28.000 milions d'euros corresponien al 2022. El pressupost final per al 2023, inclosos els fons no compromesos el 2022, és de 35.400 milions d'euros.

Alhora, el govern va demanar al juny l'accés a 84.000 milions d'euros en préstecs, i poden passar 3 mesos fins a l'aprovació. D'aquests, 17.900 milions d'euros reforçaran els PERTEs i els 66.300 milions d'euros restants tindran altres usos (com ara 20.000 milions d'euros per a inversions sostenibles de CCAA amb el suport del Banc Europeu d'Inversions, 15.500 milions d'euros per a una línia verda ICO i 7.000 milions d'euros per a una línia ICO per a empreses i emprenedors).

Dels 35.400 milions d'euros pressupostats per al 2023, fins al juny s'han posat en marxa projectes per valor de 16.900 milions d'euros i s'han assignat convocatòries per un valor de 12.000 milions d'euros. No obstant això, els desemborsaments han estat de 3.700 milions d'euros, "una taxa clarament inferior a la del segon semestre de 2022", diu l'informe. "Tot i que les inversions de NGEU es continuaran executant, passar diversos mesos sense un govern en ple funcionament podria retardar la implementació dels fons", assegura. "Per exemple, es podria retardar reformes com la reforma fiscal, i l'aplicació de projectes que es troben en una fase inicial com en alguns PERTE", destaca l'entitat.

stats