La crisi de preus

Els carburants tornen a empènyer a l’alça el cost de la vida

Els preus de consum es mantenen plans entre agost i setembre, però creixen un 3,4% respecte a un any enrere a Catalunya

3 min
Un conductor posant gasolina a seu vehicle / ACN

BarcelonaEl cost dels carburants i, en grau més baix, l'electricitat i els aliments frescos, van empènyer a l'alça el cost de la vida al setembre, segons dades de l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura l'evolució dels preus) publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Catalunya, tot i l'encariment dels combustibles i la factura de la llum, els preus es van mantenir plans en comparació amb l'agost. No obstant això, respecte al mateix mes del 2022, van registrar un increment del 3,4%.

Pel que fa al conjunt d'Espanya, la variació respecte a un any enrere va ser d'una dècima més que la mitjana catalana, del 3,5%, la mateixa dada ja avançada per l'INE el 28 de setembre. En relació amb l'agost, la pujada va ser del 0,2%.

Variacions de preu anuals de productes de consum
Variació anual en percentatge dels deu productes que més baixen i dels deu productes que més pugen a Espanya segons l’IPC del setembre

El govern espanyol ha recordat, en un comunicat, que Espanya és un dels "països amb la inflació més baixa" de la zona euro, un fet que es deu a la seva menor dependència del gas i el petroli russos que les economies del centre i est del continent, així com al topall al preu del gas al mercat ibèric que durant mesos va moderar les pujades de la factura de la llum a Espanya i Portugal.

Variacions de preu mensuals de productes de consum
Variació mensual en percentatge dels deu productes que més baixen i dels deu productes que més pugen a Espanya segons l’IPC del setembre

Malgrat l'optimisme de l'executiu de Pedro Sánchez, el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Carlos Puig de Travy, ha remarcat que “la inèrcia alcista dels darrers mesos de l’índex de preus al consum és preocupant, especialment de cara als pròxims mesos de tardor i hivern”. “La climatologia, el complex context geopolític, l’evolució del preu del petroli i les inèrcies que en els darrers mesos registren determinats apartats no permeten ser gaire optimistes amb la inflació”, ha afegit.

L'oli d'oliva lidera els encariments

L'increment del preu del petroli és un dels elements que expliquen el repunt dels últims mesos de l'IPC. L'encariment del cru ha tingut un efecte directe sobre el cost de la gasolina i el gasoil, la qual cosa té alhora un efecte sobre bona part del cistell de la compra, ja que el cost del transport s'inclou dintre de la majoria dels béns de consum, com ara els aliments.

En aquest sentit, a mitjans de setembre els preus de la gasolina i el gasoil van arribar a nivells màxims, tot i que posteriorment, ja a l'octubre, es van moderar lleugerament. De moment, el govern espanyol descarta reintroduir les bonificacions de 20 cèntims per litre que va aprovar el 2022 amb la invasió russa d'Ucraïna i que ha mantingut –rebaixada primer a 10 cèntims, i ara, des de l'1 d'octubre, a 5 cèntims– només per a sectors afectats, com ara transportistes o pagesos.

Malgrat això, l'encariment dels aliments, que va ser el motor de la inflació durant la primavera i l'estiu passats, encara es manté per culpa de les males collites, la sequera i l'esmentada pujada dels carburants, que té un impacte directe sobre el cost dels aliments frescos. L'oli d'oliva és el cas més evident, ja que al setembre es va encarir un 10,1% en comparació amb el mes anterior i en un any va augmentar un 67% al conjunt de l'Estat. La verdura també és un dels elements del cistell de la compra que més van pujar. Puig de Travy ha lamentat l'"impacte negatiu sobre les llars, sobretot les més vulnerables" que té l'encariment de l'alimentació.

L'inici del curs escolar el mes passat també va comportar la pujada del cost de les matrícules, del material escolar i dels menjadors.

Puig de Travy ha defensat la intervenció de les administracions per frenar els elements més estructurals de la inflació de cara a evitar que es perllongui la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies, a través d'"accions selectives de protecció als col·lectius socials i empresarials més vulnerables a la inflació".

A l'altre extrem, però, també hi ha hagut casos d'abaratiment. El final de la temporada turística va derivar en l'abaratiment dels preus de paquets turístics i del transport de passatgers, especialment bitllets d'avió i vaixell. A més, van caure tant el gas natural com el butà i el propà, i es va fer notar l'evolució del cost d'aquestes matèries als mercats internacionals, en part per les altes temperatures registrades a tot Europa, cosa que ha reduït el consum associat a la calefacció en països on, en aquest moment de l'any ja es comença a utilitzar.

stats