Tipus d'interès
Economia Macroeconomia 21/11/2022

La corba de la pujada de tipus d'interès per fi s'atura

El BCE obre la porta a afluixar l'augment del preu del diner i dona un respir als endeutats

3 min
Philip Lane, economista en cap del BCE, ahir a la Universitat Pompeu Fabra.

BarcelonaUn respir per als endeutats. L'economista en cap del Banc Central Europeu (BCE), Philip Lane, ha anunciat aquest dilluns en una entrevista al mitjà Market News que al mes de desembre, quan hi ha la pròxima reunió del consell de govern del BCE, tornaran a apujar tipus d'interès però ja no s'espera un augment de 75 punts bàsics, com s'ha fet les dues últimes vegades.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Al desembre farem una altra pujada de tipus, però ja no hi ha motius per considerar un augment tan gran com els 75 punts bàsics", ha explicat. En aquest sentit, ha afirmat que si bé el nivell actual està encara per sota del que caldria, com més s'hagin augmentat de manera acumulativa, menys caldrà augmentar-los d'ara endavant.

D'aquesta manera, l'economista subratlla la necessitat de tenir en compte la perspectiva d'inflació del desembre i el punt en què es troba la zona euro en aquest indicador i de reconèixer també que hi ha endarreriments en el procés de transmissió de les decisions de la política monetària. En l'entrevista, Lane assegura que el BCE no té intenció d'aturar els augments, però sí de "passar a increments més petits", i també reduir les seves compres de deute, la part clau de la seva política d'estímul de l'última dècada, d'una manera "més mecànica".

En total, el BCE ha incrementat els tipus d'interès en 200 punts bàsics en tres pujades consecutives; les dues últimes, al setembre i l'octubre, de 75 punts bàsics cadascuna.

El preu del deute

L'Euríbor, que és l'indicador que marca l'encariment dels préstecs hipotecaris, és també una de les dades econòmiques que s'han convertit en claus des de l'inici de l'actual crisi energètica i inflacionària. Aquest índex, que marca el preu a què es presten els diners els grans bancs, és decisiu en el preu que paguen pel seu deute famílies i empreses.

Tot i que l'Euríbor, que s'actualitza cada mes, va tancar el mes d'octubre en màxims des del gener del 2009, fins al 2,629%, uns 0,4 punts més que al setembre, el ràpid augment que acumula des de principis d'any també comença a frenar-se. Només cal observar la seva evolució des de l'estiu, moment en què va començar a disparar-se: entre el maig i el juny va augmentar uns 0,6 punts, passant dels 0,287% als 0,852%; entre juny i juliol va augmentar 0,14 punts, fins als 0,992%; del juliol a l'agost es va disparar fins a l'1,24%, i l'augment més acusat es va produir entre agost i setembre, quan l'augment va ser d'un punt sencer. Recordem que al mes d'abril era d'un 0,013%. Aquest alentiment de l'augment de l'Euríbor aporta llum al túnel d'aquells que tenen una hipoteca a tipus variable.

Cau la pressió inflacionista

A Espanya, l'índex de preus de consum (IPC) es manté pla des del juny, quan va arribar al pic del 10,8% de variació anual. Les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) situen la inflació del mes d'octubre en el 7,3%, quan va augmentar respecte al mes anterior un 0,3%.

Les últimes dades de la inflació als Estats Units, publicades el 10 de novembre, també mostren aquesta tendència. Els preus al consum al mes d'octubre van augmentar un 7,7%, en termes interanuals, un augment força més baix de l'esperat i que, comparat amb el 8,2% del mes de setembre, dona esperances per pensar que el pic de la inflació ja està superat.

De fet, la Reserva Federal dels Estats Units va augmentar els tipus d'interès 0,75 punts en l'última reunió de principis de novembre, i el preu del diner ja frega el 4%. Amb tot, durant l'explicació, el president de la Fed, Jerome Powell, ja va obrir la porta a alentir l'increment dels tipus de cara a la seva reunió del desembre. Powell, no obstant, es va mostrar determinat a "retornar la seva inflació al 2%", de manera que l'augment de tipus encara no ha arribat a la fi.

En la mateixa línia ho va explicar la vicepresidenta de la Fed, Lael Brainard, en una entrevista a Bloomberg: "Crec que aviat serà apropiat anar lentament cap a uns increments de tipus més tranquils, però crec que és important emfatitzar que encara tenim feina addicional per fer", va assegurar.

stats