Macroeconomia

Les exportacions xineses es disparen (i això tindrà repercussions mundials)

Les vendes de Pequín a l'exterior augmenten i alguns països ja preparen noves restriccions

ARA
2 min
Una fàbrica de Volkswagen a la Xina.

BarcelonaLes exportacions de les fàbriques xineses creixen més de pressa del que ningú s'esperava, cosa que posa en perill llocs de treball a tot el món i que pot desencadenar una reacció negativa, segons explica aquest dimecres un article del New York Times. El rotatiu destaca que les companyies del país asiàtic estan trobant més compradors per als seus productes, des de l'acer i els automòbils fins als electrodomèstics i les plaques solars. De fet, incideix en el fet que aquesta demanda mundial per les seves mercaderies coincideix amb la crisi que pateix un altre dels motors de creixement d'aquesta economia: la construcció d'habitatges.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Això no obstant, l'anàlisi recorda que aquest repunt en les exportacions xineses preocupa cada cop més als altres països, que ja comencen a adoptar mesures. Per exemple, la Comissió Europea va anunciar la setmana passada que aplicarà aranzels a la importació de cotxes elèctrics xinesos. L'executiu comunitari va assegurar que havia trobat "proves substancials" que organismes governamentals xinesos han estat subvencionant il·legalment aquestes exportacions, una acusació que Pequín nega. El diari nord-americà explica que l'import dels aranzels no es fixarà fins a l'estiu, però s'aplicarà a qualsevol automòbil elèctric importat pel bloc a partir del 7 de març.

En una visita a Pequín al desembre, els dirigents europeus ja van avisar que la Xina compensava la crisi immobiliària construint moltes més fàbriques de les que necessita, recorda el New York Times. Segons l'Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament Industrial, una tercera part dels productes del món es fabriquen al gegant asiàtic, més que els Estats Units, Alemanya, el Japó i Corea del Sud junts.

Més aranzels

Com passa amb els nous obstacles a la importació de cotxes elèctrics xinesos, la UE també estudia establir restriccions a la compra de turbines eòliques i plaques solars procedents d'aquest mercat. Alhora, l'Índia va anunciar el setembre de l'any passat aranzels a l'acer xinès i el govern de Joe Biden, que ha mantingut les mesures proteccionistes de Trump, s'està esforçant perquè la Xina no pugui fer servir les tecnologies nord-americanes més avançades.

Segons el New York Times, les exportacions xineses van augmentar un 7% entre el gener i el febrer respecte a l'any passat, però la caiguda de preus de molts productes (causada, precisament, per un excés de producció) implica que la quantitat física d'aquestes vendes i la seva quota de mercat mundial estan augmentant molt més de pressa. A més, el diari indica que la Xina ha trobat vies per esquivar els aranzels i que els components fabricats en aquest mercat cada cop arriben en volums més grans a països com el Vietnam, Malàisia i Mèxic, que processen les mercaderies perquè el resultat no compti com a made in China i els puguin enviar després als Estats Units o la Unió Europea.

stats