Desigualtats

La meitat dels espanyols han retallat en alimentació i energia per la inflació

El 40% de la població ha renunciat a alguna despesa en salut i assegura que ha hagut de comprar menys carn o peix

2 min
A Catalunya hi ha el doble d’infants que viuen en pobresa que persones jubilades en la mateixa situació.

BarcelonaGairebé la meitat de la població a Espanya, concretament el 45,7%, s'ha vist obligada a retallar en alimentació i energia a causa de les fortes pujades de preus derivades de la inflació. Aquesta és una de les conclusions que s'extreu de la I Enquesta de Desigualtats Múltiples realitzada per Oxfam Intermón a Espanya, i que revela que més del 50% de la població espanyola està insatisfeta amb la seva situació econòmica i ha hagut de retallar les despeses en recursos bàsics, i assenyala la preocupació estesa sobre les bretxes socials al país. Amb tot, l'aspecte positiu destacat per l'enquesta és que el 63,7% de la població creu que aquestes desigualtats es poden erradicar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'enquesta té com a objectiu analitzar la realitat de la desigualtat a Espanya per entendre qui la pateix més i quins són els àmbits en què és més present. "Aquests resultats reflecteixen una consciència generalitzada sobre les desigualtats socials a Espanya i l'esperança que es puguin abordar amb compromís", assenyala Franc Cortada, director d'Oxfam Intermón. "La desigualtat va més enllà de les estadístiques i parla de les pors i les angoixes de milers de llars que no arriben a final de mes, i de la lluita diària de milions de persones per la salut, les oportunitats i la dignitat", assevera.

Renúncies quotidianes

La desigualtat entre rics i pobres és una de les més destacades per part de la població, seguida de prop per les disparitats entre persones migrants en situació irregular i la resta de la població, així com per les diferències en les condicions de vida entre els barris de grans ciutats. En termes de benestar econòmic i laboral, més de la meitat de la població no està satisfeta amb la seva situació econòmica (54,4%) i el 42% no està contenta amb la seva vida laboral.

Alhora, l'enquesta destaca les dificultats econòmiques que enfronten moltes persones a Espanya, des de despeses excessives en habitatge fins a renúncies en salut. En el cas de les despeses associades a habitatge, la meitat de les persones amb hipoteca i més del 60% dels que viuen de lloguer dediquen més del 30% dels ingressos al pagament de l'habitatge. A això se suma que gairebé la meitat de la població (45,7%) ha reduït les despeses d'electricitat, calefacció i aigua a causa de la inflació. Aquesta retallada s'ha produït amb més intensitat en el cas de les dones i, especialment, de les persones racialitzades.

A més, en l'últim any, més del 40% de la població ha renunciat a alguna despesa en salut, i més de la meitat de la població va haver de fer retallades significatives en la cistella de la compra, roba, calçat i lleure. El 40% assegura que ha hagut de comprar menys carn o peix i que "no pot marxar de vacances ni tan sols una setmana a l'any". Les dones i les persones racialitzades presenten, de mitjana, més taxes de renúncia.

stats