La crisi de preus

La inflació a Catalunya es modera, però els aliments es continuen encarint

Els preus pugen una dècima respecte al desembre i l'IPC anual se situa al 3,3%

3 min
Gent comprant peix al Mercat del Ninot.

BarcelonaEl 2024 comença amb els preus més estables. Durant el primer mes de l'any, els preus de béns i serveis de consum a Catalunya van marcar un lleuger repunt de 0,1 punts respecte del desembre del 2023, segons les dades de l'IPC confirmat publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En comparació amb el gener de l'any anterior, però, els preus van augmentar a Catalunya un 3,3%, i un 3,4% al conjunt de l'Estat. L'electricitat és un dels elements que més van contribuir al repunt de la inflació, mentre que el cost dels carburants va continuar la tendència a la baixa dels últims mesos.

Creixement dels preus a Espanya
Taxa de variació interanual de l’IPC i de l'IPC subjacent. Dades mensuals

De la mateixa manera, al conjunt d'Espanya al gener els preus van repuntar tan sols una dècima respecte al desembre. En concret, l'índex de preus de consum va créixer 0,1 punts respecte al darrer mes de l'any, mentre que en comparació amb un any enrere els preus s'han situat un 3,4% més elevats que el gener del 2023. Cal recordar que al desembre la inflació va ser del 3,1% interanual al conjunt de l'Estat i del 3,2% a Catalunya.

Creixement dels preus a Catalunya
Taxa de variació interanual de l’IPC general i de la inflació del sector alimentari. Dades mensuals

El repunt interanual del 3,3% a Catalunya s'explica per un augment dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques (7%) –malgrat que l'últim mes només han augmentat un 0,5%–; hotels, cafès i restaurants (5,1%); begudes alcohòliques i tabac (4,4%), i oci i cultura (3,5%). Respecte al mes anterior, però, la caiguda de preus del vestit i el calçat (-10,2%) i de l'oci i la cultura (-2,5%) manté la inflació mensual sota control.

De fet, segons la plataforma de defensa dels consumidors Facua, "tres de cada quatre famílies s'han vist obligades a reduir la despesa en productes i serveis de tota índole per poder fer front a l'augment dels preus dels aliments". Segons l'entitat, la inflació ha provocat fins i tot un canvi d'hàbits de consum en l'alimentació, amb una caiguda del consum de la carn de vedella, el peix i la fruita fresca.

Retirada parcial de les ajudes energètiques

A escala estatal, el grup que més va influir en l'augment de la taxa anual de l'IPC va ser l'habitatge, la taxa anual del qual va pujar 7,4 punts, fins a l'1,5%, principalment per l'encariment de l'electricitat, enfront de la disminució dels preus del gener de l'any passat. Cal recordar en aquest punt que el tipus d'IVA sobre tots els components de la factura de l'electricitat ha passat del 5% al 10% des del gener d'aquest any, cosa que ha tingut una clara incidència en el repunt dels preus comparats amb el mateix mes de l'any anterior.

D'altra banda, el transport va baixar un 0,1%, quatre punts per sota de la dada del mes passat, pel descens dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals; i les comunicacions, amb una taxa anual del 0,5%, 2,6 punts per sota de la del mes passat, per l'encariment dels serveis de telefonia.

El ministeri d'Economia ha destacat en un comunicat que aquestes dades "continuen el camí de normalització dels preus dels aliments", tot i que reconeix que "encara es mantenen elevats". Amb tot, valoren que la inflació s'hagi reduït més de la meitat en l'últim any, des del màxim de 16,6% assolit el febrer de l'any passat.

La inflació subjacent afluixa

Les dades publicades aquest dijous apunten a una normalització dels preus. És important tenir en compte la inflació subjacent –aquella que no té en compte l'energia ni els aliments frescos, que són productes més volàtils–, que va caure 0,4 punts en relació amb el desembre, i se situa en mínims des del març del 2022, quan va començar la guerra a Ucraïna. Alhora, però, en comparació amb el gener de l'any passat, l'indicador ha crescut un 3,6%, només dues dècimes per damunt de l'IPC general.

En aquest sentit, des de la patronal Pimec asseguren que la disminució de la taxa anual de la inflació subjacent "afavorirà l'estabilitat dels preus en els pròxims mesos". La patronal de les pimes assegura que, quan els preus energètics augmenten, "es traslladen amb relativa rapidesa a la resta de sectors, però que això no passa quan la tendència és al revés". Amb tot, des de Pimec alerten que s'observa un augment del risc d'una desacceleració econòmica més significativa. "Actualment, existeix una amenaça d’alentiment econòmic i de l'ocupació, la qual podria provocar una desacceleració que resulti més complexa de revertir que la mateixa inflació", expliquen.

Al marge de la variable energètica, l’entitat assenyala també els efectes de la sequera com un element de risc per a la inflació. "La millora en la gestió de l'aigua esdevé una mesura estratègica en la contenció dels preus durant el pròxim any per la seva incidència en els preus dels aliments sense elaborar –asseguren–, i s’alerta dels riscos de desencadenar un efecte inflacionari en altres sectors".

stats