Inversions

La Generalitat bat rècords d'atracció d'inversió estrangera: 880 M€ el 2023

La xifra d'enguany supera en un 42% la del 2022 i suposa la creació de 4.533 nous llocs de treball

2 min
Catalunya perd la segona plaça en inversió estrangera a Espanya

BarcelonaLa inversió estrangera a Catalunya captada per la Generalitat bat tots els rècords i arriba als 880 milions d'euros el 2023, un 42% més que l'any anterior i la xifra més alta de tota la sèrie històrica, que arrenca el 1985. Així ho han explicat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i el secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'Acció, Albert Castellanos. "Aquestes xifres volen dir que durant el 2023 la Generalitat va captar l'equivalent a 2,4 milions d'euros en inversió estrangera cada dia", ha explicat Torrent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Per primera vegada se superen els 100 projectes materialitzats, un 19% més que l'any anterior, cosa que ha suposat la creació de 4.533 nous llocs de treball i també han permès mantenir-ne 1.200 que estaven en risc", ha afirmat el conseller. Alhora, ha celebrat "aquest rècord extraordinari" malgrat "el context complicat del 2023, tot i que farcit d'oportunitats". "Les xifres són extraordinàries i això demostra que som competitius fins i tot en un context complicat; des de fora confien en Catalunya perquè aquí hi ha tots els ingredients perquè les inversions es facin amb totes les garanties i tot el potencial de creixement", ha dit Torrent.

Val a dir que aquestes dades responen només a projectes materialitzats i acabats durant el 2023 i són de projectes d'inversió estrangera que han estat captats i acompanyats per Acció. Alhora, les inversions "són només de tipus productiu, no de tipus financer", ha afegit el conseller. Durant el darrer quinquenni (2019-2023) la inversió captada des d'Acció ha suposat la creació de 19.154 llocs de treball, un 23% més respecte al quinquenni anterior.

La indústria concentra el 67% del total

"Ens dirigim a les empreses internacionals que són capdavanteres en aquells sectors que volem atraure per captar inversions de valor afegit: economia productiva, centres d'excel·lència, headquarters d'empreses... i gran part d'aquestes empreses estan vinculades a la indústria, tenint en compte el Pla Nacional d'Indústria que tenim en marxa", ha explicat el conseller. "Tenim la voluntat de ser una economia molt més industrial del que som avui. Gairebé el 70% és inversió de caràcter industrial, i en el quinquenni 2019-2023 la xifra d'inversió industrial supera els 2.200 milions. De fet, respecte del quinquenni anterior, aquest tipus d'inversió augmenta un 175%", ha puntualitzat Castellanos.

Alhora, el 40% dels projectes estan directament vinculats als àmbits de la transformació digital i verda, que han creat 1.900 llocs de treball només en aquesta àrea. Entre els sectors emergents, destaca principalment el de les TIC i l'electrònica, amb un 26% dels projectes, seguit de les ciències de la vida (14%) i l'automoció i indústries del transport (12%).

L'origen geogràfic està molt diversificat, "tenint en compte que les inversions provenen de més de 30 països". Els que destaquen més, però, són els Estats Units (21%), França (13%) i el Regne Unit (9%). Alhora, el 42% dels projectes són greenfield –d'empreses que no tenien encara cap projecte engegat a Catalunya–, percentatge que també bat rècords; i el 58% restant són projectes de companyies que ja tenien presència al Principat.

Pel que fa a la inversió futura, segons el secretari d'Empresa, Albert Castellanos, "gairebé 600 projectes d'inversió en cartera, prop del 50% de les empreses que han invertit el 2023 amb el suport d'Acció preveuen tornar a invertir a Catalunya", detalla. "No són certeses per poder dir que el 2024 tornarem a batre rècords, però és un molt bon punt de partida", ha conclòs.

stats