Previsions econòmiques

La Generalitat eleva la previsió de creixement de l'economia catalana

El Govern preveu que Catalunya millori a un ritme superior a la resta d'Europa malgrat les incerteses globals

2 min
Contenidors al port de Barcelona.

BarcelonaEl departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat ha revisat a l'alça les previsions de creixement de l'economia catalana per a aquest any. Segons l'informe sobre l'escenari macroeconòmic que ha publicat aquest dijous el Govern, la bona marxa del consum de les famílies i les exportacions de béns i serveis permeten a l'executiu català ser més optimista sobre l'evolució de l'economia en els pròxims mesos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, l'informe augmenta en tres dècimes, fins al 2,1%, la previsió de creixement del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica d'un territori) de Catalunya en comparació amb l'últim pronòstic. Així mateix, manté també al 2,1% l'augment previst per al 2025.

Les dades mostren, doncs, una moderació del creixement en comparació amb el 2023, quan es va tancar amb un increment del PIB del 2,6%, una dècima més que la mitjana espanyola i molt per damunt del 0,4% registrat pel conjunt de països de la zona euro. Aquesta reducció de la taxa de creixement es deu al "context marcat per les tensions geopolítiques", sobretot per una "possible escalada dels conflictes" a Ucraïna i al Pròxim Orient (en particular a Gaza) i per "la feblesa de l'entorn global", sobretot la mala evolució de l'economia de la Unió Europea, on Alemanya –tradicionalment el motor del continent– va tancar un 2023 amb una contracció de l'economia.

Així mateix, el Govern preveu que els "efectes contractius de la política monetària" –és a dir, el manteniment a nivells elevats dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu– puguin suposar una font d'alentiment i d'incertesa per a les empreses i les llars catalanes.

Malgrat aquesta conjuntura potencialment adversa, el departament d'Economia es mostra optimista partint de la base del bon ritme de creixement registrat l'any passat, una tendència que espera que es mantingui al llarg del 2024 i del 2025.

L'ocupació i les exportacions es mantenen fortes

Dels 2,1 punts percentuals de creixement previstos per a aquest any, 1,6 punts seran causats per la demanda interna i 0,4 punts per l'externa. A escala interior, "el consum de les llars s'accelera notablement gràcies al dinamisme de l'ocupació, el creixement sostingut dels salaris i la moderació de preus", apunta la Generalitat. Això permetrà un alentiment del consum de les administracions en un exercici en què ja estan vigents les noves normes europees de contenció de despesa pública i en què ni l'executiu català ni l'espanyol han pogut aprovar un nou pressupost.

En la mateixa línia, les exportacions creixeran aquest any, segons els càlculs del Govern, un 1,7% després de la forta expansió del 7,1% del 2023, per sota de l'1,2% de creixement de les importacions, cosa que millorarà el saldo de Catalunya amb l'estranger. A més, "en un context de fort dinamisme de la població activa, es continuarà creant ocupació, però a un ritme més suau, després de la recuperació intensa dels anys precedents", assenyala el departament d'Economia.

stats