Macroeconomia

L’economia catalana manté la fortalesa i creix més que la d’Espanya el primer trimestre

El PIB català augmenta un 2,6% en comparació amb fa un any

3 min
Creix un 0,7% la producció industrial a Catalunya

BarcelonaL'economia catalana manté els nivells de creixement del 2023 i va tancar el primer trimestre amb un increment de l'activitat superior a la mitjana espanyola. Concretament, el producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia) català va créixer un 0,8% entre el gener i el març i es va situar un 2,6% per sobre que el mateix període de l'any passat, segons les primeres dades avançades aquest dimecres per l'Idescat, l'agència estadística de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La construcció i la indústria van liderar el creixement durant els primers tres mesos de l'any, amb increments trimestrals de l'activitat del 2,6% i el 2,3%, respectivament. Això situa aquests sectors un 1,9% per damunt que al primer trimestre del 2023 en el cas de la construcció i un 4,4% en el de la indústria.

La recuperació de l’economia catalana
Evolució del PIB català. Índex 100 = Segon trimestre trimestre del 2019

"És una bona notícia", ha opinat Josep Reyner, president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Segons ell, les bones dades de la indústria mostren que l'economia està "recuperant to". Així mateix, considera positiva la bona evolució de la construcció, que "va revifant" després d'uns anys d'alentiment.

"Les branques que més han contribuït al creixement industrial segons els indicadors de producció són la fabricació de vehicles de motor, la indústria alimentària, la indústria farmacèutica, la indústria química i la fabricació de productes informàtics", ha assenyalat l'Idescat en un comunicat. Es tracta, doncs, de sectors fortament exportadors, per la qual cosa cal esperar que, quan l'ens publiqui el mes vinent les xifres ampliades i definitives, es noti que "el sector exportador està tirant fort", ha afegit Reyner.

Variació anual del PIB català
Dades trimestrals en percentatge

Així mateix, els serveis –que representen quasi tres quartes parts de l'economia catalana– també van créixer, en aquest cas un 0,7% respecte a l'últim trimestre del 2023 i un 2,4% en relació amb un any enrere. Finalment, el sector primari (agricultura, ramaderia i pesca) va mantenir els nivells d'activitat un 3,4% per sota del primer trimestre de l'any passat, però entre el gener i el març va registrar una important pujada de l'activitat, del 6,5%.

Més creixement que l'Estat

La dada del 2,6% de creixement interanual del PIB català supera en dues dècimes la taxa de creixement del conjunt de l'economia espanyola, que va tancar els primers tres mesos de l'any amb un increment del 2,4% interanual, segons dades provisionals publicades la setmana passada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La xifra destaca perquè Espanya ja és, entre les grans economies de la zona euro, la que més creix amb diferència: Alemanya, França i Itàlia van tancar el primer trimestre amb increments anuals del PIB inferiors a l'1%. En aquest sentit, Reyner considera fins i tot "relativament sorprenent" que Catalunya creixi a aquest ritme si es té en compte que els seus socis comercials més directes són justament els països europeus que estan més estancats.

Espanya és un dels països que menys ha patit l'impacte de la inflació aquests últims dos anys, en part gràcies a la dependència més baixa de l'energia procedent de Rússia que tenen uns altres estats europeus. A més, l'alentiment de l'economia xinesa va afectar les exportacions de productes industrials fabricats al centre i el nord del continent, especialment a Alemanya. L'encariment del crèdit per les pujades dels tipus d'interès aprovades l'últim any pel Banc Central Europeu (BCE) ha impactat negativament en el consum de les famílies i les inversions empresarials.

De fet, la bona evolució de l'economia espanyola i catalana es va iniciar a principis del 2023, després que Catalunya tanqués el 2022 amb una lleu caiguda de l'activitat durant el quart trimestre. Al llarg de l'any passat, el PIB ha mantingut un ritme ascendent tot l'exercici en bona part per la fortalesa de les exportacions (Catalunya és el motor exportador de l'Estat) i per la bona resposta del turisme, que ha arribat a quotes rècord aquest any passat i que, de moment, no presenta signes de frenada de cara a l'estiu.

Sobre el futur, els organismes econòmics i les administracions preveuen que les bones dades del conjunt de l'economia espanyola i, en particular, la catalana es mantinguin enguany i fins i tot el 2025. Sense anar més lluny, aquest dimarts la Cambra de Comerç de Barcelona va actualitzar a l'alça la previsió de creixement del PIB català per al 2024 i va situar els pronòstics per al 2025 per damunt del 2%.

stats