Desigualtat

Matadepera, Sant Just i Sant Cugat, els municipis més rics de Catalunya

Les demarcacions de Barcelona i Madrid acumulen les deu poblacions amb més renda de l'Estat

ARA
2 min
Xalets a Matadepera, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaMatadepera, al Vallès Occidental, va ser el municipi català amb una renda bruta mitjana declarada més elevada, amb 69.511 euros per persona el 2021, segons dades de declaracions de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) publicades per l'Agència Tributària. Matadepera va seguit de Sant Just Desvern (Baix Llobregat) i Sant Cugat (Vallès Occidental), amb 58.640 euros i 58.084 euros per habitant, respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els tres municipis es van trobar entre les deu poblacions més riques d'Espanya, en segona posició en el cas de Matadepera, la quarta en el de Sant Just i la sisena en el de Sant Cugat, on també hi ha dos municipis catalans més, Alella i Teià, al Maresme –que a més són limítrofs–, amb rendes brutes per càpita de 57.221 i 57.116 euros, respectivament. Tots han ocupat els llocs més alts als rànquings de renda des de fa anys.

L'any passat el municipi de Riudarenes (Selva) va donar la sorpresa i es va situar com el segon municipi més ric d'Espanya segons les declaracions fetes a l'Agència Tributària per al 2020, un fet que es va deure a uns pocs contribuents residents al poble que aquell any van declarar ingressos més alts del que és habitual. Aquesta anomalia estadística, però, ha desaparegut ara amb les dades del 2021, i la renda bruta mitjana de la localitat ha passat de més de 67.000 a 32.022 euros.

De fet, la caiguda de la renda del municipi selvatà fa que les deu poblacions més riques d'Espanya estiguin repartides entre les províncies de Barcelona i Madrid. El municipi de Pozuelo de Alarcón, als afores de la capital espanyola, repeteix com a localitat més rica amb una renda bruta de 80.243 euros per persona. L'esmentada Matadepera ocupa la segona posició i Boadilla del Monte, la tercera amb 63.007 euros per persona. La resta de municipis del top 10 de l'Estat són Alcobendas, Majadahonda i Torrelodones, tots a Madrid.

Els més pobres, a Extremadura i Andalusia

A l'altre extrem, els municipis més pobres es concentren sobretot a Andalusia i Extremadura, on Higuera de Vargas, amb 12.737 euros per persona i ubicada a Badajoz, és la localitat més pobra d'Espanya. Pedro Martínez, a Granada, i Zahínos, també a Badajoz, són els altres dos pobles amb menys renda bruta de l'Estat, amb 13.479 i 13.536 euros per càpita, respectivament.

stats