Política monetària

Per què no es poden descartar dues baixades de tipus als EUA aquest any?

Divisió a la Reserva Federal sobre quin camí seguir per lluitar contra la inflació

ARA
2 min
Jerome Powell, president de la Reserva Federal, aquest dimecres a Washington.

BarcelonaLa Reserva Federal, el banc central dels Estats Units, va deixar aquest dimecres sense canvis els tipus d'interès i, a més, una majoria dels membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, en les sigles en anglès, l'òrgan intern que decideix la política de tipus) va apuntar que aquest any la institució només aprovarà una retallada del preu del diner, quan al mes de març les previsions eren de tres. No obstant això, no es pot descartar que els dirigents de la Fed acabin canviant de parer i tirin endavant més baixades enguany.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una vegada descartats els canvis en la reunió d'aquesta setmana, dels dinou membres del FOMC, vuit van apuntar a una sola rebaixa dels tipus aquest any, mentre que set van predir-ne dues, als quals cal afegir quatre membres que van apostar per no modificar els tipus fins com a mínim l'any vinent. És a dir, els favorables a dues baixades van quedar en minoria per 12 a 7, segons informa el mitjà financer nord-americà Yahoo Finance.

Ara bé, el mateix president de la Fed, Jerome Powell, va recordar durant la roda de premsa posterior que les previsions del banc central nord-americà van canviant en funció de la conjuntura econòmica i de les perspectives a futur que marquen les anàlisis de l'organisme. En aquest sentit, les opinions dels membres del FOMC simplement són "una previsió" i, per tant, no representen "un compromís fort" amb un tipus de política monetària concreta.

De fet, el mateix Powell va dir que el fet que els membres del Comitè es dividissin en tres opinions diferents (cap baixada de tipus, una de sola o dues) vol dir que qualsevol de les tres opcions és "plausible" abans d'acabar el 2024.

Dues variables

El president de la Fed va assenyalar les dues variables que més influiran sobre les decisions del FOMC: el mercat laboral i la inflació. L'organisme monetari té un doble mandat: arribar a la plena ocupació i mantenir els preus estables.

Pel que fa al mercat de treball, Powell va apuntar que tenia un comportament molt positiu, amb un nivell d'atur molt baix (pròxim al 4%), i que, per tant, els tipus alts no estan afectant negativament la creació de llocs de feina nous. I pel que fa a la inflació, tot i que cau a un ritme més lent del que voldria –cosa que dona la raó als partidaris de no tocar els tipus o d'abaixar-los una sola vegada–, la Fed està veient millores que podrien forçar a més retallades.

stats