Política monetària

Els EUA s'allunyen del BCE i mantenen sense canvis els tipus d'interès

Els nivells encara elevats d'inflació obliguen la Reserva Federal a deixar inalterat el preu del diner

2 min
El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, aquest dimecres en una roda de premsa a Washington.

BarcelonaLa Reserva Federal (la Fed, el banc central dels Estats Units) ha mantingut inalterats els tipus d'interès. D'aquesta manera, la institució monetària nord-americana s'allunya del canvi de política introduït la setmana passada pel Banc Central Europeu (BCE), que va aprovar la primera rebaixa del preu del diner a la zona euro des del 2016.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per tant, la Fed manté en la franja del 5,25% i del 5,5% els tipus bàsics. La decisió és l'esperada als mercats i pels ciutadans nord-americans, ja que fa mesos que la taxa anual d'inflació als EUA es troba per sobre del 3%, lluny del 2% que es marca l'organisme com a objectiu a llarg termini. Malgrat això, aquest mateix dijous el departament del Treball del govern federal ha anunciat que els preus de béns i serveis de consum es van mantenir plans al maig, tot i que en comparació amb el mateix mes del 2023 havien crescut un 3,3%. "La inflació ha afluixat, però encara és massa alta", ha dit en roda de premsa el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, per justificar la decisió.

Els tipus d'interès bàsics són el que els bancs centrals cobren als bancs comercials per prestar-los diners. Quan la inflació és alta, els bancs centrals aproven increments dels tipus amb l'objectiu que els bancs compensin el cost més alt de demanar diners apujant també els interessos que cobren als seus clients pels crèdits que els donen, com ara hipoteques o préstecs al consum. Aquest encariment general del crèdit fa que a les famílies i empreses els resulti més car endeutar-se, per la qual cosa tenen menys diners per consumir i invertir. Així, es redueix la demanda a l'economia i, per extensió, els preus cauen.

La inflació s'enquista més del previst

Tot i la moderació dels preus al mes passat –ocasionada principalment per un abaratiment dels combustibles–, aquesta última xifra del 3,3% anual és la que dificulta a la institució presidida per Jerome Powell reduir els tipus en la reunió d'aquesta setmana i, fins i tot, en la del 31 de juliol. De fet, els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, en les sigles en anglès, l'òrgan intern que decideix la política de tipus) confessen que els preus estan disminuint a un ritme més baix del que esperaven, per la qual cosa la majoria espera aprovar únicament una baixada de tipus abans d'acabar aquest any, mentre el març passat es parlava de, com a mínim, tres reduccions, segons el comunicat emès després de la reunió d'aquest dimecres.

El fet que l'economia nord-americana es mantingui robusta permet a la Fed contenir les rebaixes de tipus per mantenir a ratlla la inflació, ja que l'objectiu de la Fed és l'estabilitat de preus, però també la plena ocupació. En aquest sentit, els tipus alts no han afectat ni el mercat laboral –la taxa d'atur és del 4%, un mínim històric– ni l'activitat econòmica. "Si el mercat de treball s'afeblís o la inflació caigués més del previst, estem preparats per respondre ràpidament", ha assegurat Powell.

stats