Preus

Els preus repunten a l’agost impulsats per l’encariment dels carburants

La taxa de variació interanual s'enfila de nou fins al 2,6%, però la subjacent baixa una dècima

3 min
Supermercats

La inflació repunta lleugerament aquest agost, amb un increment del 0,5% respecte al juliol, i els preus escalfen motors per a la tornada de les vacances. Alhora, la variació interanual de l'índex de preus al consum (IPC) se situa en el 2,6%, tres dècimes més respecte al 2,3% que va registrar al mes de juliol. Així, la taxa es comença a allunyar de nou del 2%, l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE) per mantenir a ratlla l'onada inflacionària, segons les dades avançades de l'IPC publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Creixement dels preus
Taxa de variació interanual de l’IPC a Espanya. Dades mensuals

Segons aquest organisme, el nou impuls dels preus es deu a l'encariment dels carburants, que han tornat a registrar forts augments durant l'últim mes, en comparació amb les baixades de preu que van registrar l'agost del 2022. Amb tot, la inflació subjacent, la que no té en compte els elements més volàtils, com els aliments frescos i l'energia, cau una dècima, fins al 6,1%, però segueix encara molt alta.

Evolució dels preus de béns i serveis de consum
Índex en què 100=gener 2020

Segons el secretari tècnic del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Àngel Hermosilla, "aquestes dades no són gaire bones, tot i que eren esperables per l'augment dels carburants i el turisme". L'expert apunta la inflació subjacent com "el més preocupant", ja que "continua sent molt elevada i està molt per sobre de la mitjana de la Unió Europea, i és la dada que marca la realitat de fons", explica.

Amb tot, el ministeri d'Afers Econòmics és optimista: ha destacat en un comunicat que la dada avançada de l'IPC "consolida" Espanya "com un dels països de la zona euro amb menys inflació", després que hagi baixat prop de 8 punts en l'últim any. "Això afavoreix la competitivitat de les empreses espanyoles, el guany de quota de mercat i l'augment del poder adquisitiu dels salaris", ha subratllat el departament que dirigeix, en funcions, Nadia Calviño. Segons Economia, les mesures de política econòmica aplicades a Espanya fan que el país tingui "un dels nivells més alts de creixement econòmic amb més baixos nivells d'inflació" dins la Unió Europea.

Agost de carburants a l'alça

L'INE apunta als preus dels carburants com el principal impuls de la taxa d'inflació. De fet, l'agost ha marcat altra vegada preus rècord en aquest sector, tot i que no és novetat, ja que en gran part es deu a l'augment de la demanda de carburants derivada de l'època vacacional, quan augmenta la mobilitat. De fet, el combustible ha tocat màxims des de l'abril, tot i que omplir el dipòsit és entre 3 i 12 euros més barat que fa un any.

Amb tot, hi ha altres factors que han fet encarir els carburants en les últimes setmanes. A més de l'augment de la demanda, s'hi ha de sumar un element clau: l'acord de l'OPEP+ (els països productors de petroli i els seus socis, entre ells Rússia) de reduir l'extracció de cru per disminuir-ne la producció i fer-ne pujar els preus. Un factor al qual cal sumar també les expectatives d'una demanda més elevada a la Xina.

De fet, Hermosilla apunta que és per aquest motiu, "el context internacional que determina la pujada de preu dels carburants a causa d'una falta d'oferta", el que fa que tot apunti a seguir amb una tendència de preus a l'alça. "Els preus continuaran pujant, no sembla que s'hagin de moderar els carburants ni tampoc l'alimentació, tot i que sí que baixarà el turisme i això es pot notar lleugerament", apunta l'expert. Amb tot, "encara que caigui la mobilitat, el problema dels carburants ve sobretot per una manca d'oferta per un tema internacional, i tot fa pensar que al setembre els tipus d'interès tornaran a pujar", reflexiona Hermosilla.

En aquest sentit, l'associació de consumidors Facua ha reclamat al govern espanyol que posi en marxa mesures per retallar "els elevats marges" de petrolieres i energètiques, que han augmentat els seus beneficis "a causa de la brutal alça de preus dels últims temps en perjudici dels consumidors". Davant les dades de la inflació, l'associació demana a l'executiu que sol·liciti a Brussel·les un canvi regulador perquè els estats membres puguin intervenir els preus dels carburants d'automoció establint topalls de forma periòdica, "l'única solució eficaç davant la carestia que pateixen els consumidors", consideren.

stats