Fiscalitat
Economia Macroeconomia 27/02/2023

Les reformes a casa, al punt de mira d'Hisenda aquest 2023

L'Agència Tributària intensificarà el control sobre l'economia submergida a la construcció, així com als falsos residents

3 min
La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, en una imatge d'arxiu.

MADRIDAls inspectors d'Hisenda se'ls gira feina. Aquest dilluns l'Agència Tributària ha publicat el pla anual de control tributari del 2023, i un dels eixos implica recuperar la normalitat als denominats peinados fiscals, és a dir, les tradicionals visites dels inspectors a les diferents activitats econòmiques, com ara empreses. Aquesta represa de la inspecció serà especialment rellevant al sector de la construcció amb l'objectiu de reforçar la detecció i el control de l'economia submergida, apunten des de l'Agència Tributària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Si bé els plans de les visites es dirigiran a múltiples sectors, s'enfocarà especialment al sector de la construcció immobiliària, especialment a la rehabilitació i les reformes" d'habitatges, es recull al document elaborat per l'organisme que dirigeix Soledad Fernández. Als ulls de l'Agència Tributària, en aquest sector s'aprecia un "alt risc d'existència d'economia submergida".

De fet, entre els molts forats del sistema fiscal espanyol assenyalats en reiterades ocasions per als experts hi ha el de l'economia submergia. Malgrat que arran de la pandèmia hi ha hagut una disminució de l'economia submergida com una de les explicacions del rècord de recaptació dels últims exercicis (en particular del 2021), el Fons Monetari Internacional (FMI) manté que en el cas espanyol el volum d'activitat no declarada equivaldria a un 20% de tot el seu producte interior brut (PIB), mentre que la mitjana de la Unió Europea se situa al 13%. No hi ha, però, dades oficials.

Sobre si aquest control implicarà tocar o no la plantilla, fonts de l'Agència Tributària apunten que els nivells d'ocupació "s'estan recuperant" i que, en tot cas, el que es fa és "reconduir actuacions i dedicar uns anys més personal a un àmbit que a un altre".

Focus sobre els falsos residents

La lupa de l'Agència Tributària també es posarà damunt el que anomena patrimonis rellevants. Hisenda reforçarà la vigilància sobre aquells patrimonis que, tot i fer vida a Espanya, simulen la seva residència fiscal fora de l'Estat, en particular aquelles persones físiques amb un patrimoni alt que acaben aconseguint una tributació menor.

Hisenda posarà el focus en aquells que estiguin obligats a tributar i que, residint a Espanya, "situen fictíciament la seva residència en altres territoris de baixa tributació". També es focalitzarà la comprovació d'aquelles persones estrangeres que escullen residir a Espanya però no tributen per la seva renda mundial, "sinó que ho continuen fent, incorrectament, a través de l'impost sobre la renda de no residents i únicament per la renda obtinguda o generada a Espanya".

També creixerà el reforç en aquells casos de simulació de residència en una comunitat autònoma diferent de la real per tal de tributar menys. Aquest és un moviment que ha col·locat regions com la Comunitat de Madrid, on impostos propis com el de patrimoni està bonificat completament, en el punt de mira pel fet de ser atractives per persones físiques que, malgrat no residir-hi, hi tributen.

Augmenta la recaptació

A l'espera de conèixer les dades de recaptació del 2022 (l'Agència Tributària les publicarà a finals de març), el secretari d'estat d'Hisenda, Jesús Gascón, ha dit aquest dilluns que els ingressos tributaris van créixer un 15% i van superar en uns 10.000 milions d'euros la previsió estimada als pressupostos generals de l'Estat (PGE) de l'any passat, de 244.000 milions.

Durant la seva compareixença a la Comissió d'Hisenda i Funció Pública, Gascón ha explicat que l'increment de la recaptació és fruit, sobretot, dels ingressos per la via de l'IVA i l'IRPF, però també per un bon comportament de l'impost de societats a través del qual s'hauria recaptat un 20% més fruit del bon comportament de les empreses.

stats