Economia 07/11/2015

Mango recula als Estats Units i tancarà 450 botigues

Júlia Manresa
2 min
L’empresa catalana busca ara nous socis als Estats Units.

Mango fa marxa enrere en territori nord-americà. L’any 2009 la firma de moda catalana liderada per Isak Andic va tancar un acord amb la cadena de grans magatzems JC Penney per distribuir els seus productes a través d’un pla d’obertura de 600 punts de venda en dos anys, cosa que el situava com el seu primer mercat en punts de venda. Però tal com va avançar ahir Modaes.esi han confirmat fonts de l’empresa,Mango ha trencat l’acord firmat amb JC Penney i tancarà prop de 450 establiments als Estats Units.

El pacte amb JC Penney havia de durar cinc anys i deixava la gestió dels establiments a la cadena nord-americana sota un sistema de franquícia, ja que, tal com la firma catalana aclareix en la seva última memòria de l’any 2014, “el sistema de franquícia es fa servir en països en què les característiques culturals i administratives són diferents i, per això, és més adequat que la gestió estigui en mans de persones del mateix país”. L’any 2014 Mango tenia 445 establiments als Estats Units, dels quals només quatre en propietat. En comparació amb les que hi tenia l’any 2013, Mango ja havia tancat 77 punts l’any passat, 75 dels quals eren franquiciats.

El tancament d’aquests 450 punts anirà a càrrec de JC Penney i s’efectuarà després de la campanya de Nadal, al mes de febrer. Aquesta empresa està en ple procés de reestructuració del negoci després d’haver acomiadat 300 treballadors de la seva seu central a Texas i que altres firmes hagin anat reduint la seva presència als magatzems.

Mango ja busca nous socis als Estats Units, un dels seus principals mercats. Un cop tancades les franquícies, la companyia catalana tindrà set botigues als Estats Units, uns establiments sota règim propi que l’any 2014 donaven feina a 105 treballadors.

De fet, ja fa un any que Mango replanteja les seves obertures. El 2014 l’empresa de l’home més ric de Catalunya tenia 2.741 establiments a tot el món, deu més que el 2013. Els Estats Units no va ser l’únic lloc on va tancar botigues. També va abaixar persianes en dos dels tres establiments que tenia al Canadà i en set dels 27 de Mèxic. En canvi, en va obrir 24 de nous a Espanya, fins a registrar 355 punts a finals del 2014. A més, Mango va tancar establiments a la Xina i en va obrir de nous a França i el Perú.

En l’últim exercici Mango va aconseguir superar per primera vegada els 2.000 milions de facturació, fins als 2.017 milions d’euros, un 9,3% més que l’any anterior. Tot i això, va guanyar 13 milions menys: un total de 107,6 milions d’euros.

Actualment Mango té 15.787 treballadors a tot el món i a Catalunya està treballant en les obres del seu nou centre logístic a Lliçà d’Amunt, la primera fase de les quals està previst que estigui enllestida l’any 2016.

stats