Tecnologia
Economia 20/04/2022

La manresana Nuclia capta 5 M€ per al seu cercador semàntic

La companyia ha creat un sistema capaç de trobar informació en vídeos o àudios

2 min
Els fundadors de Nuclia, Eudald Camprubí i Ramon Navarro.

BarcelonaHi ha vida per a les tecnològiques catalanes més enllà de Barcelona. La companyia manresana Nuclia ha tancat una roda de finançament llavor de cinc milions d'euros amb dos fons de capital risc internacionals per impulsar el seu cercador semàntic, capaç d'indexar informació de tot tipus de formats com vídeos, àudios o presentacions de Power Point. La start-up comptarà amb el suport de les gestores Crane.vc (Anglaterra) i Elaia (França), dues firmes especialitzades en deep tech, una categoria que engloba camps avançats com la intel·ligència artificial o la computació quàntica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Aquest problema el pateixen totes les empreses del món que tenen la seva activitat principal en forma de text. Des dels advocats fins als metges o les farmacèutiques. Hi ha informació no estructurada repartida entre carpetes de Words, PDFs, correus electrònics, presentacions en vídeo...", explica Eudald Camprubí, cofundador de Nuclia juntament amb Ramon Navarro, amb qui ja havia creat una altra empresa de desenvolupament de software a la capital del Bages. El seu cercador, assegura, és capaç de detectar i extreure dades clau de tots aquests arxius i fa possible, per exemple, que trobis el segon exacte en una conversa enregistrada en àudio sense haver d'escoltar-la tota.

Solució per a empreses

Nuclia llançarà aquest dimecres el producte com a API (és l'acrònim per referir-se a una interfície de programació d'aplicacions), és a dir, que els programadors de qualsevol empresa el podran fer servir i adaptar-lo a la seva organització. Un tram de les funcions serà gratuït, mentre que la resta serà de pagament. Camprubí defensa que a la companyia creuen en el codi lliure i que, per tant, una part del projecte sempre serà open source. "El nostre objectiu no és només facturar, sinó generar una comunitat al voltant dels desenvolupadors", afirma.

La start-up compta amb una estructura petita i remota: són una plantilla de deu persones, la majoria perfils tècnics sènior i especialitzats en tecnologies com el processament del llenguatge natural, la disciplina que aconsegueix que els algoritmes aprenguin a entendre els humans en qualsevol idioma. Amb aquesta primera ronda, Nuclia vol ampliar el seu equip a 27 treballadors l'any vinent.

stats