Moda

Marta Ortega puja al tron d'Inditex (i l'empresa perd 5.600 milions del seu valor)

La filla d'Amancio Ortega substitueix Pablo Isla com a presidenta d'Inditex i Óscar García Maceiras serà el nou conseller delegat

3 min
Amancio Ortega i la seva filla Marta Ortega

Barcelona"Era un relleu esperat, que fins i tot arriba tard, tenint en compte que és una empresa molt familiar i opaca", expliquen fonts properes a Inditex. El relleu en qüestió és el de Marta Ortega, filla d'Amancio Ortega i fundador de la companyia, que a partir de l'1 d'abril del 2022 serà la nova presidenta no executiva d'Inditex, l'empresa de moda més important d'Espanya, en substitució de Pablo Isla, que ocupava aquest càrrec des del 2011. La decisió no l'han rebut massa bé els mercats: L'acció d'Inditex ha baixat aquest dimarts un 6,1% a la borsa. És a dir, l'empresa val uns 5.600 milions d'euros menys que dilluns, quan la seva capitalització borsària era de 92.471 milions i aquest dimarts havia baixat a 86.829 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Arriba tard, segons les mateixes fonts, perquè Amancio Ortega, que té ara 85 anys, vol tutoritzar la seva filla dos o tres anys per comprovar que és la decisió correcta. De fet, ha estat el mateix Ortega qui li ha demanat que fes aquest pas i ella s'ha mostrat predisposada a fer-lo.

Però aquest no ha estat l'únic relleu que ha acordat el consell d'administració d'Inditex, que també ha nomenat nou conseller delegat Óscar García Maceiras, fins ara secretari general, i que passarà a ser el primer executiu del grup en relleu de Carlos Crespo amb efecte immediat. Alhora, Javier Monteoliva Díaz deixarà el càrrec de vicesecretari del consell d'administració i serà el nou secretari general de la companyia, així com de les diferents comissions del consell.

"Li han posat un equip directiu del seu gust, que pugui controlar i que faci les coses com ella vol", asseguren les fonts consultades. Maceiras és un perfil similar al d'Isla, un expert en finances. És llicenciat en dret i ha exercit d'advocat de l'Estat. Alhora ha estat director de l'assessoria jurídica i vicesecretari del consell d'administració del Banc Santander, entitat bancària que va deixar al gener per fitxar per Inditex. "Igual que els Ortega, és gallec i té tota la confiança de la família", expliquen les mateixes veus.

Els canvis no han estat ben rebuts per la borsa, "que sempre castiguen els relleus familiars", asseguren fonts properes a l'empresa. Les accions del grup començaven la sessió de l'Ibex-35 d'aquest dimarts amb una caiguda superior al 5% que al migdia ja rondava el 6%, fins a intercanviar-se a un preu de menys de 28 euros. Al tancament de la sessió, els títols d'Inditex cotitzaven a 27,86 euros, amb un descens del 6,1% respecte al tancament de dilluns.

La nova etapa que encapçala Marta Ortega no serà fàcil, ja que Isla deixa el llistó molt alt, amb Inditex com a primer grup de moda del món i una revaloració borsària de gairebé el 900% durant la seva etapa al capdavant de la companyia. L'empresa, a més, va registrar un benefici net de 1.272 milions d'euros durant el primer semestre del seu any fiscal (entre l'1 de febrer i el 31 de juliol), té 6.654 botigues i està present a 27 mercats a nivell mundial. Les dues patates calentes que haurà de gestionar Ortega són l'expansió tecnològica, un àmbit en el qual el grup sempre ha estat punter, i la sostenibilitat. "En aquest últim crec que no se'n sortiran perquè ni Ortega ni la seva filla hi creuen", reblen les fonts.

La futura presidenta d'Inditex ha lloat la feina d'Isla en un comunicat emès aquest dimarts a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV): "M'agradaria destacar la seva immensa contribució, no només al nostre grup sinó també a la indústria de la moda en general". I ha recordat la seva trajectòria a l'empresa: "He après de tots els grans professionals amb qui he treballat durant els últims 15 anys. Sempre he dit que dedicaria la meva vida a desenvolupar el llegat dels meus pares, mirant el futur però aprenent del passat i al servei de la companyia, els nostres accionistes i els nostres clients, en el lloc on es consideri que soc més necessària".

En el mateix comunicat Isla ha agraït la confiança que li ha dipositat Amancio Ortega. "Ara creiem que és el moment d'abordar aquesta nova etapa, amb Marta Ortega com a presidenta i Óscar García Maceiras com a conseller delegat, la designació del qual ja s'anticipava des de la seva incorporació a l'empresa per la seva capacitat i qualitats. Fer realitat aquesta transició és la culminació del meu compromís amb Inditex i amb Amancio Ortega". Poc després, en una breu roda de premsa, ha concretat que Marta Ortega seguirà "involucrada amb el producte, supervisant la imatge de Zara i la seva proposta de moda" fins a l'inici de la seva presidència. A més, ha afegit que exercirà les seves funcions de presidenta del consell d'administració. "La seva qualificació a efectes de consellera serà la de dominical, en representació de la participació accionarial", ha especificat.

Tots els nomenaments seran sotmesos a la ratificació de la junta general d'accionistes.

stats