Economia 01/06/2020

La matriculació de cotxes cau un 73% al maig a Catalunya

S'han venut un 77% menys de vehicles de gasolina al conjunt de l'Estat, els que més noten la caiguda

Paula Clemente
2 min
WTLP i cotxes d'ocasió, una equació interessant

BarcelonaAquest mes de maig s'han matriculat 4.620 cotxes a Catalunya, un 73,1% menys del que indicaven els registres el mateix mes del 2019. Les xifres dels cinc primers mesos de l'any vistes en conjunt suposen, a més, un 53% menys de vendes que en el mateix període de l'any passat. En la mateixa línia, la radiografia de tot l'Estat indica que s'han matriculat 34.300 vehicles, un 72,7% menys que un any enrere. És, de fet, la segona pitjor xifra de la sèrie, només superada per la del mes passat.

En aquest sentit, els cotxes alimentats amb gasolina són els que més han patit: al maig s'han registrat un 77% menys de sortides (un 75,2% menys en el cas de Catalunya). En el cas dels models dièsel, les xifres són semblants: un 65% menys a tot Espanya i un 73,% menys a Catalunya. En els dos casos, tant al Principat com a l'Estat la diferència acumulada en els primers cinc mesos de l'any se situa entre el 50% i el 60%.

En les dades publicades aquest dilluns per l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac) es fa especial esment a les variacions detectades en el sector dels vehicles electrificats, híbrids i de gas. Pel que fa als elèctrics, els 438 vehicles matriculats a tot Espanya al maig representen una caiguda del 62% respecte a l'any anterior.

De fet, l'únic model en què es detecta un increment de matriculacions respecte al 2019 és el vehicle híbrid endollable, la venda del qual ha crescut un 12% fins a les gairebé 750 unitats. La xifra acumulada és un 34% superior a la de l'any passat. Així, en el cas dels vehicles híbrids no endollables i de gas, les dades també indiquen importants descensos del 55% i del 83%, respectivament.

Un Pla Moves "urgent"

A partir de totes aquestes dades, l'Associació Empresarial per al Desenvolupament i l'Impuls de la Mobilitat Elèctrica (Aedive) i l'Associació Nacional de Venedors de Vehicles de Motor, Reparació i Recanvis (Ganvam) han demanat que entri en vigor de manera "urgent" la nova edició del Pla Moves d'impuls a la mobilitat elèctrica i alternativa. Segons els seus càlculs, aquest paquet de mesures permetria tancar el 2020 amb un augment del 55% de les vendes de vehicles elèctrics.

El pla –que les associacions del sector demanen que s'activi al juny– és un conjunt d'ajudes que té damunt la taula el govern espanyol per incentivar la compra de vehicles elèctrics. En principi es tracta d'una dotació pressupostària de 65 milions d'euros (un 40% més que en l'edició anterior) que inclourà ajudes de fins a 5.500 euros per comprar un vehicle d'aquestes característiques.

Però a primera hora de la tarda Pedro Sánchez ha anunciat que finalment no l'aprovarà demà, tal com estava previst. El president del govern ha explicat que esperarà a concretar el pla de reactivació del sector de l'automòbil en què treballa l'executiu.

stats