Alimentació
Economia 25/08/2021

Mercadona apujarà el preu de la llet però Unió de Pagesos ho veu insuficient

El litre serà tres cèntims més car per compensar l'augment de costos

Rut Font Camats
2 min
Els ramaders han llençat llet, palla i fems a les portes d'un Mercadona de Vic per reclamar que l'empresa compri la llet al preu de cost

BarcelonaVictòria parcial per als ramaders. Mercadona ha decidit apujar tres cèntims el preu de la llet que comercialitza sota la seva marca blanca. El sindicat estatal Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) ha fet pública la decisió aquest dimecres i assegura que es tracta d'un "pas endavant", tot i que des del sindicat Unió de Pagesos (UP) ho veuen insuficient.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura, que encara no compta amb una data fixada d'aplicació, ha arribat després de diverses mobilitzacions del sector lleter tant a Catalunya com a la resta de l'Estat per reclamar amb urgència un increment del preu. De fet, els vaquers denuncien que amb els preus actuals, sumat al fet que la llet és un producte reclam als supermercats, la situació està portant el negoci a la ruïna, ja que venen el litre per sota del preu de cost.

Una mesura "insuficient"

L'anunci de Mercadona és insuficient per a Unió de Pagesos, que fa pocs dies es va mobilitzar amb els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) davant d'un Mercadona de Vic. En declaracions a l'ACN, el responsable del sector boví de llet d'UP, Marc Xifra, considera que el supermercat "torna a riure's" dels vaquers, ja que el cost de produir la llet és molt més elevat i no es podrà cobrir amb aquests tres cèntims. Per això, Xifra demana que el bric de llet costi 0,85 cèntims per garantir que "tota la cadena alimentària s'hi pugui guanyar la vida". El portaveu del sindicat, a més, critica que, malgrat que el cistell de compra ha anat pujant en els últims anys, el preu de la llet es manté igual.

Pel que fa a Mercadona, fonts de la cadena han avançat a l'ACN que els proveïdors làctics estan "suportant" des de principis d'any "un fort increment de les matèries primeres, dels costos energètics, de transport i d'envasos que repercuteix notablement en el preu de producció de la llet". Per aquest motiu, no els queda "cap altre remei" que "traslladar una part de l'important increment de costos que s'està produint al preu final de la llet". 

stats