BORSA
Economia 11/12/2012

L'Íbex-35 treu pit i puja un 1,49% després de l'èxit del Tresor

El mercat del deute es relaxa i la prima de risc espanyola cau 10 punts, fins als 414

Lluís Goñalons
2 min
L'Íbex-35 / EFE

BarcelonaL'Íbex-35 ha ignorat aquest dimarts els problemes polítics d'Itàlia i ha respost als estímuls de la bona col·locació del Tresor. L'indicador de referència espanyol ha tancat amb una pujada de l'1,49%, fins als 7.920,90 punts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'increment del selectiu espanyol ha estat progressiu, després de l'èxit del Tresor, que ha aconseguit emetre 3.890 milions d'euros, un 11% més del previst, a un interès més baix que en l'última col·locació.

Així doncs, els valors que més han pujat a l'Íbex-35 han estat Bankia, un 3,96%; FCC, un 3,68%, i Acerinox, un 3,13%.

D'altra banda, els valors que més han perdut han estat Bankinter, un 2,33%; IAG, un 1,31%, i Ferrovial, un 0,22%.

La prima de risc –el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a 10 anys i termòmetre de la confiança dels mercats en l'economia de l'Estat– s'ha relaxat 10 punts bàsics, fins als 414. El rendiment del bo espanyol a 10 anys ha crescut fins al 5,46%, mentre que el 'bund' alemany s'ha pagat a un interès de l'1,32%.

La prima de risc italiana, que ahir es va disparar després de conèixer-se la dimissió de Mario Monti i la tornada de Berlusconi a la política, avui s'ha relaxat 10 punts, fins als 341. En aquest sentit, Berlusconi ha posat en solfa les tensions viscudes ahir al mercat del deute italià: "A qui li importen els interessos que es paguen als inversors que compren el nostre deute respecte als que paguen els inversors pel deute alemany?", ha criticat.

A més, l'acostament de les posicions d'aquest dimarts entre els partits demòcrata i republicà ha allunyat els temors del "precipici fiscal" dels Estats Units ('fiscal cliff'). L'intent d'entesa també ha destensat els mercats del deute i les principals borses de valors europees, que han tancat totes en verd. L'índex Euro Stoxx ha pujat un 1,08%; París, un 0,94%; Frankfurt, un 0,78%; Londres, un 0,06%, i Milà, un 1,51%.

El "precipici fiscal", el compte enrere

L'anomenat "precipici fiscal" s'acosta a la data límit del 31 de desembre. Mentrestant, demòcrates i republicans encara no han acordat cap pacte, però aquest dimarts han acostat posicions. Si els dos màxims partits nord-americans no es posen d'acord, caducarà la llei temporal impulsada per George Bush fill. L'expiració d'aquesta llei provocaria unes retallades automàtiques de la despesa pública i de les inversions de prop de 700.000 milions de dòlars, i un increment dels impostos que poden abocar els Estats Units a una altra recessió. I de retruc, podria arrossegar la resta d'economies. Per això, l'acostament de posicions entre demòcrates i republicans s'ha traduït als mercats amb bons resultats.

stats