Laboral

50 euros més aquest any: l'hostaleria desbloqueja per fi el seu conveni

Afectarà prop de 200.000 persones a Catalunya i assegura un augment del 4% del salari aquest any

C.S. LL.
2 min
Un cambrer treballant en un cèntric bar de Barcelona, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl sector de l'hostaleria de Catalunya té conveni col·lectiu després de dos anys de bloqueig. L'han signat aquest dimarts UGT de Catalunya i la patronal Confecat, tot i el rebuig del sindicat CCOO, que considera que "té mancances". Tot i això, el conveni tira endavant i inclou un increment salarial del 4% aquest any, del 3% el 2023 i d'un 2% el 2024, i dona cobertura a noves activitats com ara la restauració moderna, els riders i les cuines industrials, segons ha explicat UGT en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, el sindicat assegura que amb "la vigència del conveni es garanteix en conjunt un 9% d'augment de les retribucions i, per tant, també es garanteix les previsions actuals d'IPC per als darrers anys de vigència". En paraules del secretari d’hostaleria i restauració d'UGT Catalunya, Igor Abascal, "aquest conveni afecta prop de 200.000 persones" i, tot i que reclamaven "un increment salarial major", consideren que "és un èxit". D'altra banda, des de CCOO de Catalunya, es critica el fet que no recull una clàusula de revisió salarial i "no millora la conciliació entre la vida familiar i laboral".

Les principals novetats són la cobertura a noves activitats com el repartiment de menjar i begudes o les cuines industrials, "no regulades fins ara per cap marc laboral". Així, UGT calcula que l'augment salarial pactat per a aquest 2022 permetrà augmentar els salaris entorn dels 50 euros mensuals per a aquest exercici. El conveni també inclou la "jubilació parcial per als treballadors" del sector i minimitza la "distribució irregular de la jornada", cosa que segons UGT "donarà estabilitat i seguretat a les empreses i persones treballadores del sector" i contribuirà a "consolidar una ocupació cada vegada més segura i de més qualitat en aquest sector", afegeix el sindicat.

El conveni de l'hostaleria s'ha signat en un marc de conflictes laborals i quan altres sectors estan trobant més complicacions per arribar a un acord. Sense anar més lluny, el conveni del metall de Barcelona, un dels grans convenis sectorials pendents de renovar-se, continua congelat. De fet, aquest dilluns la UGT va acusar la Unió Patronal Metal·lúrgica d'abocar la negociació al conflicte al proposar només un conveni d'un any amb un augment salarial del 2% no consolidable en taules salarials.

stats