Laboral

Catalunya torna a liderar la creació d'ocupació al febrer

L'atur va caure en 698 persones al Principat, després de quatre mesos a l'alça

3 min
Atur

BarcelonaDesprés d'un inici d'any fred, el mes de febrer va reanimar les estadístiques laborals i Catalunya va tornar a liderar la creació d'ocupació a l'Estat. Concretament, va sumar 23.637 nous afiliats a la Seguretat Social, un avenç del 0,64% respecte al mes anterior, segons les dades avançades aquest dilluns pel ministeri de Seguretat Social. Així doncs, el volum total de cotitzants al Principat se situa en 3.698.533 i marca un nou rècord en la sèrie històrica per a un mes de febrer. En l'últim any s'han creat 94.788 nous llocs de treball a Catalunya.

Atur registrat a Catalunya
Afiliats a la Seguretat Social a Espanya

Pel que fa a l'atur, també va caure de nou després de quatre mesos a l'alça. La xifra d'aturats registrats es va reduir en 698 persones i actualment hi ha 346.373 desocupats a Catalunya, segons les estadístiques publicades aquest dilluns pel ministeri de Treball. En l'últim any, aquest col·lectiu s'ha reduït en 4.915 persones, una reculada de l'1,4%. "Si tot segueix anant així, podem parlar d'un molt bon 2024", ha celebrat el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, durant la seva valoració de les dades.

Per demarcacions catalanes, l'atur sí que va augmentar a Girona (+126 persones), mentre que va disminuir a Barcelona (-697), Tarragona (-74) i Lleida (-53). Això no obstant, l'afiliació a la Seguretat Social va millorar a tot el territori, també a Girona, on el Govern destaca el repunt de l'ocupació per la bona marxa de l'hostaleria i desvincula l'increment dels aturats d'un empitjorament en el treball a la província.

Vinaixa també ha remarcat que aquest mes de febrer ha estat el millor de la sèrie històrica pel que fa a la contractació indefinida, que s'ha situat en el 45,9%, un rècord en la proporció respecte als contractes temporals. Entre els factors que expliquen aquesta evolució del mercat de treball a principis d'any, l'alt càrrec de la Generalitat també ha fet menció al fet que la Setmana Santa caigui més aviat, al dinamisme de la indústria i a l'efecte de grans esdeveniments com el Mobile World Congress. Per contra, des del Govern de moment no han notat un impacte notable de la sequera en l'ocupació.

Si ens fixem en el conjunt d'Espanya, l'afiliació a la Seguretat Social també va avançar al febrer, amb 103.621 nous cotitzants, que representen un increment del 0,5%. El ministeri ha destacat que l'afiliació ha tornat a superar els 20,7 milions d'ocupats i que s'ha assolit l'augment més gran en un mes de febrer des del 2007. "Al febrer, registrem una altra vegada nivells històricament alts, amb un dinamisme encara més gran que els mesos anteriors i veiem el canvi estructural que ha suposat la reforma laboral", ha defensat la ministra del ram, Elma Saiz.

En el segon mes de l'any, l'atur va caure en 7.452 persones a Espanya i es va situar en 2.760.408, la xifra més baixa en un febrer des del 2008. D'altra banda, hi ha 150.607 aturats menys ara que fa un any, una davallada del 5,17% en el volum de desocupats. En comparació amb el gener, l'atur va caure a tots els sectors d'activitat econòmica: serveis (-8.548 persones) construcció (-2.433), indústria (-1.865) i agricultura (-315).

Per part del govern espanyol, el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, i el de Seguretat Social, Borja Suárez, han presumit d'un mercat de treball "dinàmic" al febrer i han defensat que la reforma laboral "no perd pistonada". Així doncs, han qualificat l'arrencada d'any d'"espectacular" en termes d'afiliació mitjana, ja que entre el gener i el febrer es van sumar 110.000 nous cotitzants, una xifra que permet encarar l'any "amb perspectives bones d'aquí a l'estiu". De la mateixa manera, tots dos dirigents han remarcat que "cada vegada hi ha més població activa", fet que consideren "un senyal positiu i un element fonamental" del creixement econòmic.

Pugna contra l'atur estructural

Els sindicats han celebrat les dades del febrer, però continuen mostrant-se preocupats per alguns aspectes del mercat de treball espanyol com ara l'atur de caràcter estructural. La UGT ha recordat que cal prestar atenció a l'atur de llarga durada (és a dir, persones que porten més d'un any sense feina), que afecta el 40,3% dels desocupats. Per a l'organització, aquesta xifra evidencia que la llei d'ocupació no està funcionant.  

El secretari de treball i economia de CCOO a Catalunya, Ricard Bellera, també ha apuntat que mentre que hi ha hagut gairebé 100.000 nous afiliats catalans en l'últim any, tan sols 5.000 persones han sortit del registre de l'atur en el mateix període de temps. "Una proporció que posa en evidència el dinamisme del mercat de treball tot i que, alhora, també situa les deficiències del nostre marc de polítiques d’ocupació, que resulta clarament insuficient per reduir aquell atur de caràcter més estructural i que cada cop resulta més difícil reduir", ha conclòs Bellera.

stats