Prestacions socials

Dona i de 46 anys: retrat robot dels perceptors de l'ingrés mínim a Catalunya

Al febrer les llars catalanes que reben aquesta prestació van percebre 458 euros de mitjana

2 min
Cua per recollir menjar a la plaça Sant Agustí de Barcelona.

MADRIDDona, de 46 anys i nacionalitat espanyola. Aquest és el retrat robot del gruix dels titulars que actualment perceben l'ingrés mínim vital (IMV) a Catalunya. En total, aquest mes de febrer la Seguretat Social ha abonat 53.726 prestacions a llars (titulars) del Principat que han beneficiat 172.534 persones, segons dades publicades aquest dijous pel ministeri de la Seguretat Social, que per primer cop aporten informació actual i no informació acumulada de la prestació des de la seva posada en marxa l'any 2020. Del conjunt de titulars de les prestacions, 28.610 són dones (53%), de nacionalitat espanyola (34.639 prestacions) i de mitjana tenen 46 anys (el gruix de les prestacions per titulars recau en la franja d'edat d'entre 36 i 45 anys). De mitjana, les llars catalanes que al febrer han rebut aquesta prestació van percebre 458 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Respecte al mateix mes de l'any 2023, les prestacions per l'ingrés mínim vital (IMV) a Catalunya han crescut en 16.647, i en 2.663 prestacions més en comparació amb el gener d'aquest any. "No hi ha un patró que expliqui el creixement o decreixement [de beneficiaris]", apunten fonts del ministeri de la Seguretat Social, que en tot cas vinculen l'arribada de la prestació a més persones a "millores en la comunicació" o el "fenomen del boca a boca".

Es tracta d'una fotografia que en part es repeteix si es posa la mirada en els beneficiaris (tots els membres d'una família, inclosos els menors), i no només en les llars. En aquest cas, més de la meitat dels beneficiaris també van ser dones (90.263 persones) i majors d'edat (93.509 persones), tot i que el pes dels infants és important (79.025 menors), cosa que fa caure la mitjana d'edat del conjunt dels beneficiaris en 27 anys. De la mateixa manera que han crescut les llars que reben aquesta prestació social, també ho han fet els beneficiaris. De fet, la ràtio de prestació per beneficiari és de 3,21 persones. En comparació amb els beneficiaris del febrer del 2023, els actuals han crescut en 63.758 persones

Al conjunt de l'Estat, actualment l'ingrés mínim vital arriba a 557.405 llars on viuen 1.669.361 persones, segons les estadístiques de la Seguretat Social. La prestació mitjana per a una llar, és a dir, els diners que ingressa per l'ingrés mínim vital cada mes, se situa en 500 euros (l'IMV té 12 pagues).

Pocs o molts beneficiaris?

Des que es va desplegar l'ingrés mínim vital l'any 2020 no han estat poques les queixes de les entitats socials que acompanyen persones empobrides i en risc d'exclusió social que han assenyalat les mancances d'aquesta política social: des de les dificultats per accedir-hi pel que fa a la burocràcia fins a una definició "restrictiva" en termes de renda, patrimoni o unitat de convivència (llar). L'Autoritat Fiscal ha quantificat la gent que queda fora de l'ajuda per aquestes raons en un 58%, una xifra que des del ministeri donen per bona: "És similar a les nostres estimacions", apunten les mateixes fonts.

stats