Laboral

La meitat dels autònoms encara no s'han adaptat al nou sistema de cotitzacions

Segons l'organització ATA, en una part del col·lectiu encara hi ha "molt" desconeixement

3 min
Un treballador de transport, un sector amb un elevat nombre d'autònoms.

MadridAl gener va entrar en vigor la reforma del nou sistema de cotització dels treballadors autònoms. El nou model es desplegarà progressivament fins al 2025, quan caldrà tornar-lo a revisar. La pedra filosofal d'aquest sistema és que els treballadors per compte propi comencin a pagar la seva quota en funció dels anomenats "ingressos reals" (o rendiments nets) i, per tant, de manera que s'adapta millor a la seva realitat. Però set mesos després de posar-la en marxa, més de la meitat d'aquests treballadors encara no han fet el primer pas per adaptar-se a la reforma: comunicar la seva previsió d'ingressos per a aquest 2023.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així es desprèn de l'últim baròmetre sobre la situació dels autònoms que elabora l'organització ATA, vinculada a la patronal CEOE. El baròmetre, fet públic aquest dilluns, recull dades del primer semestre d'aquest 2023 (dades fins al juny). En concret, un 54% dels autònoms enquestats afirmen que no han comunicat la seva previsió d'ingressos, mentre que un 31% asseguren que encara estan molt "desconcertats" sobre el funcionament de la reforma. Al seu torn, només un 15% dels autònoms a qui s'ha preguntat diuen que han comunicat la seva previsió d'ingressos per als pròxims mesos per poder adaptar la seva quota als nous trams en funció del que guanyen i consensuats amb els agents socials l'any passat.

Fins ara, els treballadors autònoms escollien una tarifa o quota a pagar cada mes independentment dels seus guanys. Amb la reforma això canvia totalment i els autònoms han de pagar una quota en relació amb els seus rendiments nets. El càlcul d'aquests rendiments nets surt de la quantitat d'ingressos per l'activitat, descomptant les despeses. És a dir, tot allò que el treballador es pot deduir. A més de les despeses que es poden deduir i que marca Hisenda, s'han establert unes "despeses genèriques" que es tradueixen en una deducció del 7% en el cas dels treballadors autònoms i del 3% en el cas dels autònoms societaris.

Un cop determinada aquesta previsió d'ingressos, s'escull la "base de cotització" vinculada a cada tram de rendiment i per la qual es vol cotitzar. Més tard, l'Agència Tributària comprovarà si el que s'ha declarat correspon a la realitat. Hisenda determinarà si el contribuent ha de pagar una mica més perquè ha guanyat més diners dels estimats o, per contra, si se li han de retornar diners. És a dir, com quan un assalariat fa la declaració de la renda.

Desconeixement del sistema

El ministeri de la Seguretat Social va calcular que la meitat dels d'autònoms veurien reduïda la seva quota mensual en relació amb l'actual (fins ara, la quota mínima s'ha situat en 294 euros). Segons es desprèn del baròmetre d'ATA, del total d'enquestats que han confirmat que han comunicat la seva previsió d'ingressos, el 38% asseguren que la seva quota ha disminuït, mentre que un 26% diuen el contrari. Des d'ATA insisteixen que "el desconeixement actual sobre la nova cotització es tradueix en el fet que un de cada tres autònoms que no han notificat els seus ingressos no sap si ho farà en el futur".

Pel que fa a la situació econòmica d'aquest col·lectiu, la majoria de treballadors autònoms enquestats (un 82,7%) destaquen que han vist com s'incrementen les seves despeses des del 2022, mentre que només un 4,1% les han vist disminuir. Això ha abocat gran part d'aquests treballadors per compte propi a incrementar els preus (un 67%), mentre que només una part (un 29%) asseguren haver assumit les despeses i mantingut els preus. Més de la meitat responen que previsiblement els pròxims mesos continuaran incrementant el cost del producte final o servei. Amb tot, un 31% dels autònoms confirmen que la seva facturació ha pujat respecte al 2022, mentre que un 26% diuen que s'ha mantingut similar i un 38% han constatat una caiguda. Tanmateix, es respira cert optimisme i més de la meitat d'enquestats confien que l'activitat "es mantindrà" o "creixerà".

stats