Laboral

Glovo ja acumula més de 205 M€ en multes laborals a Espanya

La Inspecció de Treball detecta 7.022 treballadors amb una situació laboral irregular a Madrid

2 min
Un repartidor de Glovo en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa Inspecció de Treball i Seguretat Social de Madrid ha multat amb 56,7 milions d'euros l'empresa de repartiment a domicili Glovo per la contractació de falsos autònoms com a repartidors, alguns dels quals immigrants sense documentació per treballar a Espanya, segons ha informat aquest dimarts el ministeri de Treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, la Inspecció va detectar 7.022 treballadors de la Comunitat de Madrid que no havien sigut donats d'alta com a empleats, la qual cosa suma un total de 19 milions d'euros de cotitzacions que la companyia hauria d'haver liquidat a la Seguretat Social. A més, s'hi sumen 32,9 milions d'euros en concepte de sanció, ja que cadascuna de les persones no cotitzades representa una falta.

D'altra banda, també s'ha detectat que l'empresa donava feina a 813 persones d'origen estranger sense permís de treball, la qual cosa comporta una sanció de 5,2 milions d'euros. El lloguer de comptes de Glovo per part de repartidors migrants sense papers és una pràctica habitual a les flotes de missatgers que la companyia mai ha estat capaç d'erradicar, tot i posar en marxa un sistema de reconeixement facial per comprovar la seva identitat.

Des de la seva fundació, Glovo –filial del grup alemany Delivery Hero des de l'operació de compra efectuada l'any passat– acumula un total de 205,3 milions d'euros en multes a Espanya, comptant actes de liquidació a la Seguretat Social i actes d'infracció, que afecten un total de 37.348 treballadors.

La companyia fundada per Oscar Pierre i Sacha Michaud ha avisat que recorrerà la proposta de sanció i ha remarcat que el període inspeccionat al qual fa referència l'expedient "és anterior a l'entrada en vigor de la coneguda com a llei rider". Així doncs, Glovo defensa que aquesta multa no pot ser conseqüència de la nova normativa i que correspon a "un model operatiu que ja no existeix a Espanya".

Quan es va aprovar la llei rider, la companyia va començar a aplicar el que anomena "model inèdit" per continuar fent servir treballadors autònoms i va contractar un percentatge més petit de repartidors en plantilla per a la seva divisió de supermercats i serveis per a empreses. "No existeix cap informe de la Inspecció de Treball ni cap mena de pronunciament sobre el nou model inèdit actualment sostenible a Espanya", han sostingut fonts de Glovo.

stats