Laboral

El president dels hostalers espanyols: "Tota la vida al sector s'ha fet mitja jornada, de 12 a 12"

El representant dels empresaris del ram, José Luis Yzuel, s'espolsa les crítiques per les males condicions laborals

2 min
José Luis Yzuel, president de la patronal espanyola d'hostaleria, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl president de la Confederació Empresarial d'Hostaleria d'Espanya, José Luis Yzuel, no entén per què els treballadors joves no accepten les condicions laborals que ofereix el sector a l'Estat ni tampoc per què està mal vista la "mitja jornada" de tota la vida d'aquesta indústria: un torn "de 12 a 12". "Que un cambrer digui que treballa 10 hores no sé si és greu. Tant és, no? Que després li compensin, li paguin o li donin més vacances", va defensar ahir durant la seva intervenció d'unes jornades titulades El repte de les vacants a Espanya organitzades per la patronal Cepyme, que aquest dimecres s'ha viralitzat a les xarxes socials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El representant dels hostalers espanyols ha deixat anar opinions molt contundents sobre la manca de professionals de la qual es queixa recurrentment el sector: "En aquest país treballar en temporada alta, quan cal aprofitar, sembla que estigui mal vist i és una pena. Beneït sigui qui treballi 10 hores". Yzuel ha tret pit de les xifres d'ocupació en les empreses del ram i el fet que aquestes generin prop d'1,9 milions de llocs de treball a Espanya, una dada que va ser rècord al juliol. "Som notícia injustament", ha denunciat l'empresari. En aquest sentit, també ha dit que els negocis que incompleixen la legislació laboral són una "anècdota" i que la "immensa majoria" segueixen la normativa. "El cambrer a qui no se li respectin les condicions que s'ho faci mirar, que hi ha 100.000 empreses per treballar que compleixen", ha afegit.

En el seu discurs, Yzuel ha carregat especialment contra els treballadors joves –"els mil·lennials, la població zeta"– per la seva recança a acceptar segons quin tipus de feines mal pagades o amb horaris complicats. De fet, ha posat com a exemple el seu propi fill, de 21 anys, que "no ha picat pedra en sa vida", encara que segons la seva mare és un bon estudiant de quart de física que compleix. "Jo sempre dic «fixa't si és dolent treballar que fins i tot et paguen»", ha dit en to de broma. En canvi, ha recordat com per a molts empleats boomers les feines d'estiu com a cambrers en xiringuitos i piscines els van servir per "lligar amb estrangeres".

En les seves controvertides declaracions, el president dels hostalers espanyols també s'ha referit als serveis d'ocupació, que ha proposat convertir en "oficines d'atur": "Cal treure el cartell d'oficina de treball. No col·loquen a ningú, és mentida. Es dediquen a escriure-li a un senyor i facilitar-li que segueixi cobrant, però vostè no ha ocupat ningú des del segle passat". Per fer front a la falta d'empleats que denuncia el sector, l'empresari ha fet èmfasi en la importància de la població immigrada, a qui s'ha referit com "el nostre planter". "A l'Amèrica del Sud hi ha molta gent disposada a venir a treballar i a ser feliç a l'hostaleria", ha remarcat Yzuel. És més, davant les crítiques a les condicions laborals d'aquesta indústria, ha reiterat que "l'hostaleria d'Espanya és l'enveja del món".

La vicepresidenta segona espanyola i ministra de Treball, Yolanda Díaz, no ha tardat a rebatre el discurs d'Yzuel per advertir-li que "els drets laborals hi són per complir-los". En una piulada a X –abans Twitter–, Díaz ha recordat que el 1919 es va conquerir la jornada de vuit hores i que cal continuar reduint-la: "Així i tot, hi ha qui encara continua en el passat. Cal mirar al futur i seguir reduint la jornada".

La intervenció d'Yzuel
  • "Cal treure el cartell d'oficina de treball. No col·loquen a ningú, és mentida. Es dediquen a escriure-li a un senyor i facilitar-li que segueixi cobrant, però vostè no ha ocupat ningú des del segle passat"
  • "A l'Amèrica del Sud hi ha molta gent disposada a venir a treballar i a ser feliç a l'hostaleria"
  • "En aquest país treballar en temporada alta, quan cal aprofitar, sembla que estigui mal vist i és una pena. Beneït sigui qui treballi 10 hores"
stats