Laboral

Els sindicats alerten d'una tardor calenta si no pugen els salaris: "El conflicte està servit"

El govern espanyol aspira a acordar un pacte de rendes, mentre els agents socials li reclamen concreció

4 min
Els secretaris generals a Catalunya de CCOO i la UGT, Javier Pacheco i Camil Ros.

Barcelona / MadridAneu amb compte. Aquest és l'avís sense embuts que llancen els sindicats a la patronal, en ple bloqueig per acordar un pacte de rendes que blindi el poder adquisitiu dels treballadors davant l'augment dels preus. Dit d'una altra manera, si no pugen els salaris es preveu una tardor amb "grans mobilitzacions" dels moviments socials per fer pressió als carrers contra aquesta situació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els dos sindicats majoritaris, CCOO i la UGT, s'han mobilitzat aquest dimecres a Barcelona davant la seu de la patronal Foment del Treball per protestar contra la negativa patronal a acceptar un increment salarial quan la inflació continua disparada. Cal recordar que la negociació entre sindicats i patronals per a un nou Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) es va trencar a l'abril. Prop d'un miler de persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat a les portes de la seu de l'organització empresarial a la Via Laietana per fer visible que els convenis col·lectius de sectors com els supermercats i la restauració segueixen sense renovar-se.

De fet, aquest dimecres al matí el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha alertat que si el pacte de rendes es formula amb les condicions que demanen patronals com Foment del Treball "es trobaran al davant el moviment sindical amb un conflicte social de primer ordre". Les receptes dels empresaris, ha insistit, estan orientades a "empobrir el conjunt del país", ja que la majoria de les classes populars continuen perdent poder adquisitiu. "Si guanyem salaris i poder de compra, tindrem reactivació econòmica, incrementarem producció i entrarem en una espiral positiva i no de recessió econòmica, com estan portant les empreses amb la seva cultura de mantenir marges i dividends", ha dit.

Pacheco ha recordat que hi ha 1,5 milions de treballadors a Catalunya afectats per un conveni bloquejat i ha reclamat que es limitin els beneficis empresarials per incrementar els salaris. "Tenim la possibilitat de corregir aquesta tendència, clarament relacionada amb la negociació col·lectiva", ha assegurat.

Control de preus i clàusules de revisió salarial

El dirigent de la UGT a Catalunya, Camil Ros també ha acusat les patronals de jugar amb una actitud "com sempre egoista" en aquesta negociació. "Les empreses estan aplicant els increments de costos als seus productes i nosaltres, evidentment, els estem pagant més cars", ha dit.

El sindicalista ha posat l'exemple que li havia explicat una de les delegades en una cadena de supermercats, segons la qual l'empresa estava mantenint el mateix nivell de vendes encara que la gent comprava menys. "No és cert el que diuen les patronals, que estan treballant a pèrdues: estan treballant a menys beneficis", ha criticat Ros.

En aquest sentit, ha reclamat un acord "que marqui un mínim" i s'apliqui a tots els convenis col·lectius, així com clàusules de revisió salarial. En la seva opinió, també és necessari un control sobre els preus, especialment els de l'energia, de la mateixa manera que es regulen les condicions financeres a través dels tipus d'interès.

Mentre a Barcelona els sindicats es concentraven davant la seu Foment del Treball, la mateixa escena es repetia a Madrid davant la de la CEOE. CCOO i la UGT també han exigit un augment salarial a la patronal a la capital espanyola i han advertit que la tardor arribarà amb manifestacions i vagues si no es protegeixen els treballadors.

"Sortim amb un esglai al cos cada cop que buidem la cistella al supermercat i ens diuen que paguem un 30% més. Les empreses estan repercutint els preus per mantenir els seus excedents", ha denunciat el secretari general de CCOO, Unai Sordo. El dirigent estatal de la UGT, Pepe Álvarez, també ha acusat les companyies espanyoles de traslladar la inflació als preus per "guanyar en un any tot el que no van poder guanyar amb el covid" i ha reclamat a la patronal un repartiment d'aquests beneficis en forma d'augments salarials per als seus treballadors.

Al seu torn, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha assegurat abans de la reunió en una entrevista a la cadena COPE que la seva organització no s'oposa a pujar els sous, sinó a que aquests s'indexin a la inflació, ja que això provocaria que Espanya perdi competitivitat i les empreses, productivitat. "Hem signat 15 acords [amb el govern espanyol i els sindicats], ho dic perquè sembla que ara ens fumem un cigar. Hem passat de ser Obi Wan Kenobi a Darth Vader", ha lamentat.

Al seu torn, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, va assegurar que l’organització no s’oposa a pujar els sous, sinó a que aquests s’indexin a la inflació, ja que això provocaria que Espanya perdi competitivitat i les empreses, productivitat. “Hem signat 15 acords [amb el govern espanyol i els sindicats], ho dic perquè sembla que ara ens fumem un cigar. Hem passat de ser Obi Wan Kenobi a Darth Vader”, va lamentar Garamendi.

Reactivar el pacte de rendes

Per desencallar aquesta situació, el govern espanyol va moure fitxa de nou. Fins a nou ministres s'han reunit aquest dimecres al vespre durant gairebé dues hores amb sindicats i patronals per reactivar el pacte i abordar el repartiment dels danys de la inflació. La sensació, però, és que tot continua al mateix punt. “Fins que no entenguem què és el que vol el govern, és difícil avançar”, ha sostingut en nom de CCOO, Mari Cruz Vicente, després de la reunió.

Per contra, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha parlat d’una reunió “fructífera”. Calviño ha insistit en la necessitat que els marges empresarials “no s’ampliïn” i els salaris creixin “de manera moderada”. L’ambició de l’executiu és que sindicats i patronals tornin a negociar un AENC per als pròxims tres anys. Calviño fins i tot s'ha obert a reprendre la negociació per augmentar el salari mínim de cara al 2023. En tot cas, les parts implicades ja no es reuniran fins després de l’estiu per reprendre aquest acord, han apuntat fonts dels agents socials.

stats