Salaris

Xoc entre patronal i sindicats per la proposta d'un pacte de rendes

La CEOE demana contenció salarial i els sindicats avisen de més conflictivitat

3 min
Imatge de la taula de patronal i sindicats a la trobada de S'Agaró.

S'AgaróEl governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, havia advocat divendres per un pacte de rendes per superar la crisi. És a dir, repartir el cost entre els empresaris, sacrificant marges, i els treballadors, contenint salaris. La proposta, però, no ha aixecat cap suport entre les dues parts implicades: patronal i sindicats rebutgen la proposta, tot i que sigui per motius diferents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la Trobada d'Economia de S'Agaró les posicions han quedat ben clares. L'argument de la patronal l'ha donat el vicepresident de la CEOE, Íñigo Fernández de Mesa: "Els salaris ja han recuperat el nivell previ a la pandèmia, mentre que els beneficis de les empreses encara estan un 10% per sota".

Fernández de Mesa ha demanat, malgrat que la inflació ja supera el 5%, que hi hagi moderació salarial. El representant de la CEOE ha argumentat que l'augment dels preus és conjuntural i ha abraçat els arguments que divendres va donar el vicepresident del BCE, Luis de Guindos, que va demanar no repercutir en els salaris l'augment dels preus per evitar "efectes de segona ronda", és a dir, per no caure en una espiral inflacionista,

La visió sindical és totalment la contrària. Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya, ha deixat clar que davant l'augment de preus, sobretot de l'energia, cal apujar sous. "Necessitem que pugin els salaris per arribar a final de mes", ha reblat, tot que apostant per acords a mitjà i llarg termini. Però ha recordat que els preus, per exemple de l'energia, no han pujat només per a les empreses, sinó que també ho han fet per a les famílies.

Cristina Torres, secretària d'acció sindical de CCOO de Catalunya, també ha defensat un augment de sous, vinculat a la negociació col·lectiva. Però ha anat una mica més enllà que Camil Ros. La portaveu de CCOO ha avisat que imposar una moderació salarial podria dur a un descontentament que derivés en conflictivitat. "Els treballadors no volen perdre les seves condicions laborals i volen tenir els seus convenis negociats", ha advertit. Torres ha matisat que la seva advertència de més conflictivitat "no és una amenaça", però ha incidit en el fet que la pujada de preus afecta tothom però especialment les "rendes més baixes" i això "deriva en conflictes".

Temps per a la reforma laboral

Sobre la taula, moderada pel professor de l'Iese Alfredo Pastor, planejava la negociació de la reforma laboral. Fernández de Mesa ha demanat el "temps" necessari perquè el govern estatal i els agents socials abordin sense pressa i sense precipitació la reforma laboral a Espanya. No obstant, no s'ha estat de defensar els "beneficis" de la reforma laboral del PP, que el govern espanyol vol derogar. Segons el representant de la CEOE, aquella reforma va permetre crear ocupació i reduir la temporalitat. La reforma actual, ha incidit, "no es pot fer de manera precipitada".

El professor Marcel Jansen, de Fedea, ha donat suport a la idea de Fernández de Mesa, afirmant que "les reformes s'han de madurar bé" i que els canvis que es gesten en pocs mesos li "preocupen una mica". Segons aquest expert, la nova reforma laboral s'hauria de focalitzar en combatre tres problemàtiques, com són la precarietat laboral i "l'altíssima" temporalitat, la desocupació juvenil i la formació i capital humà.

Mentre els dirigents sindicals Camil Ros i Cristina Torres es posaven com a principals objectius acabar amb la temporalitat i la precarietat en el mercat laboral espanyol, Fernández de Mesa ha defensat que el repte és reduir la taxa d'atur. Els seus arguments són que si Espanya aconseguís reduir la taxa d'atur fins a la mitjana europea ingressaria 13.000 milions d'euros més a la Seguretat Social, que passaria a tenir superàvit si s'erradiqués l'economia submergida. "Aquests són els grans reptes que tenim", ha opinat.

stats