Bretxa salarial de gènere

El pla de la UE per reduir la bretxa salarial de gènere: saber quant cobra el company de feina i el perquè

Les dones que hagin patit discriminació tindran dret a recuperar tot el sou endarrerit

2 min
Una dona treballant en una cadena de muntatge

Brussel·lesA la Unió Europea les dones que treballen cobren de mitjana un 13% menys que els homes, tot i fer exactament la mateixa feina. Per tal de reduir aquesta diferència, el Consell de la Unió Europea ha aprovat definitivament aquest dilluns la normativa que obligarà les empreses a facilitar els fulls salarials dels seus treballadors a les administracions estatals i, en cas que la bretxa salarial de gènere superi el 5%, hauran de prendre mesures per reduir la diferència de sous fins a almenys aquest percentatge. A més, les companyies hauran de presentar una informació sobre el sou inicial als candidats que optin a una feina abans de l'entrevista laboral, i tindran prohibit preguntar-los quins sous han rebut en ocupacions anteriors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La nova directiva, que entrarà en vigor els pròxims dies, i que els estats membres hauran de transposar en un marge de tres anys, també preveu que les treballadores que hagin patit discriminació salarial per raó de gènere rebin una indemnització i recuperin el total del sou endarrerit. Això també inclou, segons el Consell de la Unió Europea, "les bonificacions, les despeses i els pagaments en espècies" corresponents.

D'altra banda, tot i que normalment són els assalariats els que han de provar davant la justícia que han patit discriminació, a partir d'ara seran les companyies les que hauran de demostrar davant les administracions que no han infringit la norma sobre igualtat i transparència. Si incompleixen la legislació, hauran d'afrontar multes que, segons la nova llei, seran "efectives, proporcionades i dissuasives", o mirar de justificar amb arguments objectius el perquè de la bretxa salarial per raó de gènere.

Comparar el sou amb el del company

Els treballadors també comptaran amb el dret d'exigir a la seva empresa informació sobre el nivell de sou al qual es troba en comparació amb la mitjana de la companyia, unes dades, a més, que l'empresa haurà de presentar categoritzades per gènere en tots els llocs de treball que facin feines equivalents. En el cas de firmes amb plantilles de més de 250 empleats, també hauran de publicar informació sobre la bretxa de gènere de tots els treballadors per a cadascun dels diferents nivells laborals.

stats