Economia 29/05/2018

Els mercats amenacen amb un rebrot de la crisi del deute

La prima de risc espanyola es duplica en dues setmanes i la borsa s’enfonsa arrossegada pels bancs

Xavier Grau / Natàlia Vila
3 min
Els mercats amenacen amb un rebrot de la crisi del deute

BarcelonaEls mercats semblava que havien oblidat la crisi del deute dels països perifèrics d’Europa, que el 2012 van disparar la seva prima de risc a màxims històrics i van fer trontollar la moneda única europea. La situació encara no és comparable, però aquest dimarts el record d’aquell daltabaix va tornar a treure el cap als mercats. La prima de risc a Itàlia, Espanya, Portugal i Grècia es va disparar, mentre les borses patien importants pèrdues, sobretot en els valors bancaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El detonant va ser la situació política a Itàlia i, en un grau inferior, a Espanya. Però els experts indiquen que la incertesa política que hi ha actualment no és suficient per a un daltabaix financer d’aquest calibre. Al darrere hi ha alguna cosa més: “El temor és que l’estructura institucional de l’euro no està del tot tancada i que la unió bancària no està completament resolta”, apunta José García Montalvo, professor d’economia de la UPF.

Només una hora després que obrissin els mercats, les 35 empreses de l’Íbex ja s’havien passat al color vermell. Quan va finalitzar la sessió, el selectiu espanyol havia perdut gairebé un 2,5%, i ja acumula una davallada de més del 6% en una setmana. Només la borsa italiana (-2,6%) va caure més que l’espanyola en una jornada en què tots els grans selectius van acabar amb descensos.

A Espanya el pitjor comportament va ser el de la banca, per la seva exposició al deute italià. Entre els grans valors de la borsa espanyola, el que més va perdre va ser el Sabadell, que va retrocedir un 6,9%, seguit del Santander (-5,4%) i Bankia (-5,2%), CaixaBank (-4,7%) i el BBVA (-4,2%). “La banca és el sector més castigat perquè les entitats estan molt exposades al deute dels països”, explica Xavier Brun, analista i director d’inversions de Solventis.

Les primes de risc (la diferència entre el que paga un país per endeutar-se respecte a la referència, Alemanya) es van enfilar per la dificultat per formar govern a Itàlia, i potser també per la moció de censura contra Mariano Rajoy. A Espanya, la prima va arribar a fregar els 140 punts, minuts després de les deu del matí, tot i que després es va moderar fins als 134 punts. Fa només dues setmanes es movia al voltant dels 60punts. El cas d’Itàlia és pitjor: la prima es va enfilar a gairebé 300 punts, i la de Portugal a gairebé 200 (malgrat que no hi ha inestabilitat política). “L’origen de la inestabilitat d’aquests dies és la fugida dels inversors dels bons italians cap als bons alemanys, és el que en argot de borsa s’anomena el fly to quality, és a dir, la fugida cap als valors segurs”, assegura Brun.

Efecte contagi

“Hi ha una por genèrica al deute perifèric i l’efecte és un contagi irracional”, apunta García Montalvo, per a qui la incertesa política a Itàlia i Espanya no és “motiu suficient” per a aquest sotrac. Segons Montalvo, la situació d’Itàlia no és tan greu, mentre que a Espanya la seva perspectiva és que la moció de censura contra Mariano Rajoy no prosperarà. El problema, resumeix, són els dubtes sobre la integració europea, que els últims temps s’ha anat aigualint mentre, en paral·lel, creixien els partits antieuropeistes.

Xavier Brun, per la seva banda, afegeix que “el que perceben els inversors, sobretot els asiàtics i nord-americans, és que a Europa hi ha problemes en la política comuna; veuen que costa posar en ordre aquest galliner”. Tot i això, Brun considera que el que té més pes és “segurament” la suma de “la incertesa a Itàlia i l’antieuropeisme creixent”.

Pel que fa a la durada d’aquesta inestabilitat, Brun apunta que cal deixar passar uns dies per veure com evoluciona la situació. Però sobre la taula hi ha preguntes inquietants. Una d’elles, per exemple, és què passarà quan el BCE retiri els estímuls que ara aplica a l’economia. “Això sí que serà greu i obrirà un nou capítol, amb tipus d’interès més normals, fet que afectarà les empreses i les persones més endeutades, perquè hauran de pagar molt més”, conclou Brun.

Això afectarà especialment els països amb molt de deute acumulat, com ara Itàlia, Espanya, Grècia o Portugal. Els mateixos que ahir van veure com es disparava la seva prima de risc.

stats