Economia 06/06/2018

Mercè Conesa arriba al Port de Barcelona amb els accessos com a assignatura pendent

El conseller de Territori espera obrir converses amb Foment quan hi hagi ministre

Xavier Grau
2 min
Sixte Cambra, Damià Calvet i Mercè Conesa, aquest dimecres al port de Barcelona.

BarcelonaLa presidenta de la Diputació de Barcelona i dirigent del PDECat, Mercè Conesa, serà la presidenta de l’Autoritat Portuària de Barcelona en substitució de Sixte Cambra, que ja va anunciar al gener la intenció de deixar el càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Conesa n'assumirà la presidència efectiva al mes de juliol, però aquest dimecres ha escenificat el relleu amb Cambra en presència del nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Conesa hereta de Cambra un port amb xifres rècord d’activitat i de resultats, però amb l’assignatura pendent dels accessos viaris i ferroviaris.

Sobre els accessos al port, el conseller de Territori ha assegurat que la primera cosa que farà quan hi hagi nou ministre de Foment espanyol serà trucar-li per poder començar a treballar “sense inèrcies negatives per definir projectes”, i ha destacat com a principals elements per explotar al màxim el potencial del port de Barcelona els accessos i el corredor mediterrani.

En aquest sentit, ha recordat que amb el canvi polític que hi ha hagut a Madrid “s'obre una pàgina en blanc d’un llibre nou”.

Damià Calvet ha agraït a Sixte Cambra la gestió al capdavant del port en uns moments difícils, sobretot per la crisi econòmica, que ha qualificat “d’anys de plom”, durant els quals ha aconseguit que la infraestructura hagi sigut el port que més va créixer a Europa l’any passat i amb rècord de tràfic, tant el 2017 com el primer trimestre del 2018.

Sixte Cambra ha agraït la confiança dels diferents presidents de la Generalitat i dels consellers de Territori, especialment de l’empresonat Josep Rull, i ha defensat la lleialtat en el seu mandat com a president del Port a la Generalitat, administració que el va nomenar, tot i mantenir l’equilibri amb l’administració de l’Estat, de la qual depenen els ports, “preservant al màxim el nivell d’autonomia”.

La futura presidenta, Mercè Conesa, ha agraït el nomenament al conseller Calvet i també al conseller Josep Rull, i ha descrit l’Autoritat Portuària com “una administració ròtula entre l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament”, cosa que la posa com a presidenta en “una posició política que requereix molt de diàleg”.

Conesa ha revelat que demà mateix deixarà l’alcaldia de Sant Cugat del Vallès, on està previst que la substitueixi l’actual tinenta d’alcalde de Presidència i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, i en unes tres setmanes deixarà la presidència de la Diputació de Barcelona, on es perfila com a relleu l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, també del PDECat.

Sixte Cambra va ser nomenat president de l’Autoritat Portuària el 2011 quan Artur Mas, amic personal seu, va arribar a la presidència de la Generalitat. Carles Puigdemont el va mantenir en el càrrec però al consell d’administració del Port del mes de gener passat, després de les eleccions del 21-D, Cambra va anunciar la intenció de deixar el càrrec perquè considerava que ja havia complert una etapa. Durant el seu mandat ha portat el port a màxims històrics tant en mercaderies com en passatgers, sobretot per l’èxit dels creuers. L’aspecte negatiu de la gestió de Cambra és la seva imputació en el cas del 3%, pel qual haurà de declarar a l’Audiència Nacional.

stats