Economia 30/04/2013

Merkel afirma que els ajustos i el creixement són complementaris

La cancellera insisteix que la "consolidació fiscal" és "fonamental" per millorar la competitivitat i fomentar l'ocupació

Agències
2 min

BerlínDes de fa dies s'especula amb fins a quin punt Europa ha entès finalment que la recepta està matant el malalt, que l'austeritat està tenint efectes contraproduents i, en comptes d'estabilitzar els comptes, no fa res més que ofegar-los. La relaxació de l'objectiu de dèficit espanyol i la constatació que els experts acadèmics que defensaven l'austeritat van fer servir un mètode de càlcul equivocat han fet augmentar la sensació que Brussel·les canviava de direcció. Però la política europea no es dicta des de Brussel·les sinó des de Berlín, i allà la cancellera Merkel no ha donat cap símptoma d'haver alterat el seu pensament. L'última prova, aquest mateix dimarts, quan ha insistit que controlar el dèficit és l'única via possible per sortir de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Davant les cada cop més habituals crítiques contra la recepta econòmica alemanya, Merkel ja fa dies que protesta contra el que, segons ella, és la "mala premsa" que rep l'austeritat. Aquest dilluns hi ha insistit, tot afirmant que els ajustos pressupostaris i el creixement econòmic no són estratègies oposades sinó "complementàries" en la lluita contra la crisi.

En una roda de premsa conjunta amb el nou primer ministre italià, Enrico Letta, la cap del govern alemany ha destacat que "la consolidació fiscal" i "el creixement" són fonamentals per millorar la "competitivitat" i fomentar la creació d'ocupació. Merkel ha fet una crida a tots els països de l'eurozona "a fer la feina que han de fer". La cancellera ha destacat com a fites de la lluita contra la crisi la introducció del pacte fiscal i la posada en marxa del fons de rescat permanent, l'anomenat Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede), així com els passos fets per crear un supervisor bancari comú. "Europa ha de sortir de la crisi més forta que quan hi va entrar", ha assegurat Merkel.

Pel que fa a Itàlia, la cancellera ha afirmat que en els últims mesos "ha recorregut ja un tros considerable del seu camí" de reformes i ajustos. Letta ha destacat davant Merkel el compromís del seu govern, ratificat dilluns pel Parlament i aquest dimarts pel Senat, de "seguir amb el sanejament dels comptes públics". Amb tot, malgrat que el nou cap de govern italià ha emfatitzat els avenços aconseguits per Itàlia en aquest sentit en els últims mesos, ha destacat que si el continent segueix en crisi després de cinc anys és perquè no hi ha hagut "prou Europa".

stats