Economia 31/01/2013

Més de la meitat dels convenis col·lectius catalans estan bloquejats

La UGT denuncia que les patronals bloquegen els acords perquè al juliol desapareixeran els convenis i podran aplicar condicions laborals noves

Xavier Alegret
1 min

BarcelonaEl 54% dels convenis col·lectius d'àmbit català i sectorial està bloquejat i, si no es renoven abans del juliol, desapareixeran i les empreses que l'apliquen no tindran conveni. Així ho ha denunciat aquest dijous la UGT de Catalunya, que acusa les patronals de no voler negociar per rebaixar les condicions laborals dels treballadors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Actualment hi ha 140 convenis sectorials vigents a Catalunya, dels quals poc més d'un terç (50) tenen un acord signat. Un de cada deu (14) estan prorrogats, mentre la majoria (76) estan bloquejats.

Dels convenis bloquejats, 58 estan en fase de negociació, tot i que la UGT veu poques possibilitats d'acord, mentre 18 ja estan en un "bloqueig total". És a dir, que l'acord és impossible perquè ja no es negocien.

"Al juliol acaba la ultractivitat dels convenis. Per tant, si no es renova un conveni, decau. Els treballadors mantenen les condicions de treball de manera particular, tot i que tampoc és tan clar. I els que entrin nous, entren amb l'estatut general dels treballadors", ha explicat el secretari de Política Sindical de la UGT de Catalunya, Camil Ros.

El sindicat creu que el fet que, en vigor de l'última reforma laboral, al juliol acabi la ultractivitat, "ha provocat que les patronals no vulguin negociar".

"La patronal busca la desaparició de qualsevol tipus de relacions laborals col·lectives", ha acusat Camil Ros, que demana als representants empresarials "que rectifiquin la seva posició, perquè milers de treballadors quedaran desprotegits".

stats