Energia

La ministra Ribera recorda a les nuclears que no poden tancar sense el seu permís

La vicepresidenta tercera insisteix que les mesures no posen en risc la rendibilitat del sector

2 min
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ahir a la Moncloa.

BarcelonaEl pla de xoc del govern espanyol per aturar la pujada desfermada del preu de la llum ha provocat l'oposició frontal de les companyies energètiques, que temen una retallada de la seva rendibilitat. La patronal de les centrals atòmiques, Foro Nuclear, va assegurar ahir que les mesures de l'executiu farien "impossible la continuïtat" de les centrals nuclears espanyoles, en una amenaça velada de deixar d'oferir aquest servei essencial. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, els ha deixat molt clar que aquesta opció no és sobre la taula, a menys que ho autoritzi l'empresa pública pertinent, Red Eléctrica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El sector energètic i de l'electricitat no és igual que el dels caramels o la fruita, és un sector enormement regulat", ha insistit Ribera en una entrevista a Televisió Espanyola. La vicepresidenta tercera de l'executiu ha recordat a les energètiques que si volen tancar les plantes hauran de sol·licitar una autorització perquè sigui Red Eléctrica qui faci una anàlisi de la seva situació actual. "No podrien fer-ho per si soles", ha remarcat. La ministra encarregada de resoldre les tensions pel preu de l'electricitat ha afirmat que la reacció "en calent" de les energètiques tan sols evidencia que no estan contentes amb les mesures. "Sabien exactament el que contindria aquest paquet", ha afegit.

Sobre la retallada dels "beneficis caiguts del cel" que s'embutxaquen les principals energètiques, Ribera ha argumentat que les companyies no poden invocar aquests guanys com a "imprescindibles", ja que abans que el preu del gas disparés el cost de les subhastes ni tan sols hi comptaven. "Una altra cosa és que haurien preferit que això no els afectés", ha incidit. En aquest sentit, la ministra ha assegurat que el govern espanyol procurarà que les mesures no tinguin "un impacte econòmic que posi en qüestió la seva rendibilitat". A més, ha recordat que alguns d'aquests canvis tindran un caràcter temporal i només s'aplicaran durant el temps que duri aquesta situació "extraordinària".

Rebuig "contundent" de les elèctriques

Les empreses elèctriques van amenaçar ahir amb tancar les centrals nuclears de l'Estat, de les quals són propietàries, perquè asseguren que el pla de xoc les fa "inviables". En un comunicat, el Foro Nuclear deia que les mesures plantejades per Sánchez penalitzen la generació d'energia nuclear. En aquest sentit, el lobi advertia que en cas que s'aprovi el projecte de llei el preu real de venda "no hauria de ser inferior a 57-60 euros per megawatt hora amb el nivell impositiu actual". "Si no fos així, seria impossible la continuïtat de les centrals nuclears espanyoles", avisa.

Per la seva banda, l'Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica (que engloba grans del sector com Endesa i Iberdrola) va manifestar el seu "rebuig contundent" a les mesures i va instar el govern espanyol a buscar "solucions veritablement eficaces" que protegeixin els consumidors de la volatilitat diària dels preus. "El sector elèctric està assumint grandíssims esforços econòmics, tant per la via dels impostos com per la de les inversions", va criticar la patronal en un comunicat. Així doncs, consideren que el paquet tindrà "un enorme impacte en l'estabilitat d'un sector que ni és responsable d'aquesta situació ni se n'està beneficiant".

stats