Energia

Ribera obre la porta a crear una elèctrica pública i a modificar la tarifa de la llum

La vicepresidenta treu ferro a l'impacte del mercat majorista en el rebut

3 min
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ahir a la Moncloa.

L’impacte en el rebut dels consumidors de preus històricament alts de l’electricitat en el mercat majorista “no és tan aparatós”, segons la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. La ministra, en una entrevista a la SER, ha augurat que els preus de l’electricitat es mantindran alts i se n'ha rentat les mans: obeeix a factors “que no depenen” del govern espanyol, com el preu del gas i l’encariment dels drets d’emissió de CO₂.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No obstant això, la ministra ha obert la porta a reformes de la tarifa i, per primer cop, també ha acceptat la possibilitat de crear una empresa pública que aglutini les centrals hidràuliques; una mesura aplaudida pels seus socis de govern d’Unides Podem. “Hem fet una aposta de govern, dels partits de la coalició, molt important, per donar cobertura al màxim als consumidors vulnerables i també als consumidors mitjans, i jo crec que això és molt rellevant, inclosa la modificació de les regles de mercat, de generació", ha dit la ministra, que ha apuntat la possibilitat d'un nou model concessional o una empresa pública per gestionar les centrals hidràuliques "a mesura que es vagin alliberant les concessions".

Malgrat tot, la ministra ha censurat la proposta del portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique, de promoure protestes al carrer contra la pujada de la llum i el “saqueig” de les elèctriques. La ministra ha indicat que la pujada del preu de l’energia elèctrica “no es resol amb una mobilització al carrer” i que el “desafiament” és “trobar-hi solucions”. Ha recordat que el govern ja ha rebaixat l’IVA, ha suspès l’impost de la generació, ha donat el “màxim” de cobertura als consumidors vulnerables i té en tramitació el projecte per acabar amb els denominats "beneficis caiguts del cel”.

Polèmica amb Brussel·les

La titular de Transició Ecològica ha explicat que la Comissió Europea ha respost a la seva petició de reformar el sistema del mercat elèctric i ha rebutjat canviar-lo. Les institucions europees el consideren “eficient i simple”. En canvi, Ribera ha insistit que “no és raonable”. La resposta de Brussel·les ha arribat avui mateix per boca de la portaveu de la Comissió, Vivian Loonela, que ha defensat l’actual sistema perquè garanteix un subministrament “segur i assequible” d’energia de la forma més econòmica.

La portaveu de la CE ha assegurat que les regles actuals i les infraestructures transfrontereres (les interconnexions) de la UE permeten vendre a un país energia produïda en un altre, cosa que "crea competència i manté els preus sota control". A més, ha assegurat que les normes comunitàries "creen senyals per reconduir les inversions cap a tecnologies noves i flexibles que donen suport a la transició cap a la neutralitat climàtica", en una velada al·lusió a la intenció de Brussel·les de no intervenir en l'escalada del preu dels drets d'emissió de CO₂, que és un dels factors que impulsen a l'alça els preus de l'electricitat.

Les peticions de canviar el model de tarifa se succeeixen. Dimecres van ser les grans elèctriques, i avui el sindicat UGT i també Foment del Treball ho han demanat. La patronal que presideix Josep Sánchez Llibre vol un nou sistema de funcionament del mercat elèctric, alhora que demana que la rebaixa fiscal de l’electricitat sigui permanent.

Foment abona la tesi que cal acabar amb el sistema marginalista del mercat elèctric, que encareix el preu de la producció d'energies barates com les renovables o la hidràulica. "S’ha d’analitzar la modificació del sistema actual per establir un sistema diferenciat de preus per a cada tecnologia de producció", indica la patronal.

stats