El Mobile no dona prou oxigen a restauradors i hotelers

Els congressistes, amb més presència de públic local, opten per plans d'oci més discrets que altres anys

3 min
Un dels pavellons del Mobile World Congress del 2021.

L'Hospitalet de Llobregat"Sempre teníem grups grans. En una edició fins i tot va venir a sopar Mark Zuckerberg amb la seva dona". A la sala del restaurant Caelis de Barcelona, amb una estrella Michelin, l'arribada de congressistes del Mobile no s'ha apreciat aquesta setmana. El xef Romain Fornell no ha notat "aquella alegria i opulència" en les reserves que portava la fira a moltes taules de restaurants d'alta cuina de la ciutat. La punxada d'assistents del congrés s'ha traslladat en l'impacte dels seus plans d'oci nocturn, molt més discret que en anys anteriors. Al restaurant 7 Portes, a tocar del port, han comptat més reserves d'última hora i unes xifres inferiors a les del 2019. El Mobile ha significat, però, recuperar el clients corporatius i estan "molt contents" del seu retorn.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És el mateix missatge que transmet Manel Casals, director general del Gremi d'Hotels. Malgrat la punxada de reserves en un moment molt delicat per al sector, respon amb alegria: "Òbviament, hi ha menys gent de l'habitual, però celebrem que s'hagi fet". Menys reserves, doncs, i més concentrades als hotels més pròxims a la Fira. Casals admet que la patronal no farà seguiment de les xifres, però insisteix en el missatge. "No volem donar dades que semblin una queixa perquè són petits detallets en comparació amb la reactivació dels congressos", diu.

¿Com han viscut els congressistes aquest Mobile fora de norma? Al passadís que uneix els pavellons 2 i 3 de la Fira, el Frank mira de prop un mapa plegable de Barcelona. És la tercera vegada que ve a la capital catalana des d’Holanda pel congrés, però el primer cop que ha hagut de gestionar la visita amb mesos d'antelació per adaptar-se a l’entorn canviant de la pandèmia. “És factible, només cal una mica més de preparació pels timings i els tests”, explica. Admet, però, que l’edició del 2021 se l’ha pres amb més calma que les anteriors. “Hi ha menys sopars, però tens més temps per a les reunions”, explica. La seva empresa ha dedicat menys esforços a l’esdeveniment que abans de la pandèmia i només l’ha acompanyat un altre directiu a Catalunya. “Normalment veníem cinc o sis, però aquest any no tenia sentit. Espero que el vinent ja sigui més normal”, afegeix.

Els congressistes que aquesta setmana han creuat continents per arribar a Barcelona no ho han tingut fàcil. El Harpreet és dels pocs que han fet el viatge des de Hong Kong per passar una setmana a Catalunya. Va arribar dissabte i s’hi estarà fins diumenge, però la logística del vol (més de 20 hores) li va complicar els temps per presentar els tests d’antígens negatius per entrar a Espanya. “És el primer cop que vinc, però hem fet un desplegament força gran. Som deu a l’equip”, explica. Malgrat el context sanitari, la seva companyia no s’ha estalviat els plans nocturns postcongrés i dilluns el van convidar a sopar al restaurant Torre de Alta Mar (al telefèric del port), on el menú de degustació costa 100 euros. “La feina és feina, la separem del descans”, coincideix el Serguei, que també ha aprofitat les tardes per fer un tour pel Parc Güell i el Barri Gòtic.

Extra de públic local

El Mobile del 2021 compta amb un extra de públic local. Entre les invitacions i les entrades a 21 euros que va posar a la venda la GSMA per atraure professionals espanyols (en volien col·locar 30.000, però van ser “milers”), l’esdeveniment s’ha obert a perfils com el de la Victòria. “Em va arribar una entrada i tenia curiositat perquè sempre n’havia sentit a parlar com un gran esdeveniment, però mai havia tingut la possibilitat d’assistir-hi”, explica mentre fa fotos als estands més aviat buits del pavelló 1. Només ha hagut de pagar els 15 euros que costa fer-se el test d’antígens. El Shinpei és japonès amb residència espanyola i ha pogut aprofitar-se de les entrades amb descompte. “Treballo en el sector tecnològic i m’interessa tot el que passa aquí, però normalment l’entrada és molt cara. En un any normal no hauria vingut mai”, apunta. 

La pandèmia i les dificultats per als viatgers internacionals també han condicionat el desplegament de directius que algunes empreses asiàtiques i nord-americanes acostumaven a fer pel congrés i, de retruc, ha afectat restauradors i hotelers. Una gran multinacional d’electrònica xinesa que havia arribat a reservar diverses plantes d’un hotel a Barcelona per a la seva plantilla explica que aquest any pràcticament només han vingut des d'Àsia alguns membres de la cúpula, per participar en conferències i reunions d’alt nivell. La resta dels treballadors que han acreditat per al Mobile venen, doncs, de les diferents seus europees de la companyia.

stats