Economia 22/01/2020

El Mobile nega les reunions amb Madrid per quedar-se el congrés

El conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, desmenteix Díaz Ayuso

Paula Solanas
3 min
El conseller delegat de GSMA, John Hoffman.

Barcelona"Som aquí des del 2006 i hi serem en el futur". El conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, ha negat aquest dimecres durant la roda de premsa de presentació del Mobile World Congress que hagi mantingut converses o reunions amb la Comunitat de Madrid per traslladar-hi el congrés, tal com va assegurar la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso. "No sé d'on les traieu, aquestes coses, però us puc assegurar que no hi ha hagut reunions", ha sentenciat. Hoffman ha recordat que la fira té un contracte amb Barcelona fins al 2023 i que a principis de l'any vinent començarà a pensar en el seu futur més enllà d'aquesta data. "Per què hem de canviar una cosa que funciona?", s'ha preguntat. El directiu no ha esperat a les preguntes dels mitjans de comunicació per desmentir les declaracions de Díaz Ayuso i ha tallat la polèmica de soca-rel.

Amb el to humorístic habitual de les seves intervencions, Hoffman ha rebutjat que l'opció de portar el Mobile a Madrid hagi estat mai sobre la taula. "M'han dit que ens traslladem a Madrid, es veu que està tot organitzat", ha dit de broma el conseller delegat de l'organització. I ha fet una menció especial a les institucions catalanes i municipals amb què la patronal del sector de les telecomunicacions col·labora cada any per organitzar el congrés. "La ignorància és atrevida. Segur que la Sra. Ayuso voldrà disculpar-se amb la mateixa celeritat que es va expressar fa uns dies", ha replicat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a Twitter.

Díaz Ayuso va assegurar que Madrid faria "tot el possible" per convèncer els organitzadors del Mobile que triessin la capital espanyola com a nova seu del congrés i va esmentar que representants de la Comunitat havien estat en contacte amb GSMA per aquest mateix tema. No és la primera vegada que un polític madrileny fa públiques aquestes intencions. Cristina Cifuentes ja va pronunciar unes paraules semblants l'any 2016, quan la celebració del congrés va coincidir amb una vaga de taxistes.

Però, fa només un any, Hoffman confirmava que GSMA sí que va preparar un pla de contingència el 2018 amb dues ciutats alternatives, en cas que la situació política a Catalunya l'obligués a marxar de Barcelona. Tot i així, aleshores ja va descartar que cap d'aquestes opcions fossin a Espanya –en una clara referència a Madrid– i també va deixar fora altres ciutats que havien sortit en les travesses, com Lisboa o Dubai. "Estàvem preparats per cancel·lar l'esdeveniment i moure'l fora de Barcelona", va alertar aleshores el conseller delegat de GSMA, després d'haver mantingut un perfil baix sobre la permanència del congrés a Catalunya durant l'edició posterior a l'1-O.

L'edició del 2020 del Mobile World Congress, que se celebrarà del 24 al 27 de febrer, espera reunir prop de 110.000 assistents, 8.000 consellers delegats d'empreses i 3.000 exhibidors. L'organització també preveu rebre 25.000 visitants al congrés paral·lel per a start-ups 4YFN i 30.000 alumnes a la fira de tecnologia per a escoles YoMo. L'esdeveniment assegura que tindrà un impacte econòmic de 492 milions d'euros en l'economia catalana i calcula que d'ençà que hi va aterrar, el 2006, hi ha deixat 5.300 milions. Per muntar el congrés també es crearan 14.100 llocs de treball temporals.

El congrés se'n va de festa

La principal novetat del Mobile d'aquest any –que té com a lema "Limitless intelligent connectivity" (connectivitat intel·ligent il·limitada)– passa per la música electrònica. El congrés s'ha aliat amb el festival Sónar per posar en marxa Xside, un esdeveniment que combinarà xerrades sobre tecnologia i creativitat durant el dia amb actuacions de DJs de renom entre les sis de la tarda i les onze de la nit, tant als pavellons de Fira de Barcelona a Montjuïc com als de l'Hospitalet de Llobregat. Les entrades per a aquestes sessions musicals estaran obertes a tothom, no només als congressistes.

Amb col·laboracions com aquestes, el congrés vol començar a deixar enrere la imatge tòpica de congrés –Hoffman s'ha tret la corbata i l'americana durant la presentació perquè es veiés una samarreta amb el logo de la cita– i acostar-se a altres públics, com també fa a través del 4YFN, un format que va posar en marxa la fundació Mobile World Capital i s'ha acabat fent seu GSMA.

El Mobile, objecte de desig

2016

L'expresidenta de la Comunitat Autònoma de Madrid Cristina Cifuentes va aprofitar els problemes de mobilitat amb la vaga de taxi durant l'edició del 2016 per oferir Madrid com a nova seu del Mobile.

2017

Just després del referèndum, GSMA va publicar un comunicat per dissipar els rumors sobre la seva marxa de Barcelona. El que inquietava els organitzadors eren sobretot les imatges de violència de l'1-O, i en la presentació de la següent edició –la del 2018– va mantenir un perfil baix sobre la seva permanència.

2019

No va ser fins a l'any següent que el Mobile va admetre que havia preparat un pla de contingència per celebrar l'edició del 2018 amb dues ciutats alternatives. Hoffman va descartar Madrid i altres candidates que havien aparegut a les travesses, com ara Lisboa o Dubai.

2020

La setmana passada la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va assegurar en una trobada en mitjans que representants del seu govern s'havien reunit amb GSMA per plantejar-los acollir el congrés, unes declaracions que l'organització ha negat.

stats