HABITATGE
Economia 13/06/2013

El BBVA anul·la les clàusules terra de més de mig milió d'hipoteques

X.a.
1 min

Barcelona.El Tribunal Suprem ha estat clar i no ha deixat gaire alternativa a les entitats financeres: les clàusules terra s'han d'anul·lar si el contracte hipotecari no era prou transparent. Així ho va especificar ahir arran de consultes del BBVA, Novagalicia i Cajamar, i poques hores més tard el banc que presideix Francisco González va decidir anunciar l'anul·lació de totes les clàusules terra de les seves hipoteques, amb efectes retroactius al 9 de maig, quan el Suprem va dictar la sentència. Cajamar va prendre la mateixa decisió, però Novagalicia, propietat de l'Estat, no es va pronunciar.

La decisió del BBVA afecta mig milió d'hipoteques, que perdran la clàusula terra. Com que actualment l'Euríbor, l'índex al qual es referencien la majoria d'hipoteques, està molt baix, per sota del 0,5%, l'eliminació de la clàusula beneficiarà amb efectes immediats bona part dels hipotecats, més de 400.000. Actualment a la resta no els afecta. El BBVA va quantificar en 35 milions d'euros les pèrdues que tindrà al juny com a conseqüència de deixar d'aplicar les clàusules. Les pèrdues en els pròxims mesos dependran de l'evolució de l'Euríbor.

El Suprem va ratificar ahir la sentència del 9 de maig que legalitza les clàusules terra sempre que "la seva transparència permeti al consumidor identificar la clàusula". Però les invalida si no es presenta la clàusula com un element "definitori" del contracte sinó "entre una aclaparadora quantitat de dades entre els quals queda emmascarada", encara que la clàusula es presenti de manera "comprensible".

stats