Economia 14/06/2019

Béns embargats a subhasta: el següent pas en la lluita contra la morositat

L'Agència Tributària posa en marxa la primera subhasta pública i electrònica de béns embargats

Paula Clemente
2 min
Els registradors protesten contra  la Hisenda catalana

BarcelonaLa campanya de la Generalitat per combatre la morositat i els deutes fiscals (o, en paraules oficials, "promoure la consciència cívica i fomentar el compliment voluntari de les obligacions fiscals") prepara el següent moviment. Després d'anunciar que publicarà cada any un llistat de morosos, l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) donarà el tret de sortida, el 19 de juny, a la primera subhasta pública electrònica de béns embargats a aquells contribuents que no han fet efectiu el pagament dels seus deutes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per fer-ho, segons ha comunicat avui el mateix organisme, l'agència catalana estrena el portal Subhastes ATC dins la seva seu electrònica. Allà, a més dels béns embargats, es podran licitar les propietats embargades per les entitats locals que formen part de la xarxa Tributs de Catalunya amb les quals s'hagi firmat un conveni de col·laboració. Tot, com a part del pla de 75 mesures que la Generalitat ha impulsat per prevenir i combatre el frau fiscal en el període 2019-2022.

El primer lot que sortirà a subhasta està conformat per habitatges, places d'aparcament i parcel·les situades per tot el territori català: Campdevànol (Ripollès), l'Ampolla (Baix Ebre), l'Hospitalet (Barcelonès) o Vila-seca (Tarragonès), on hi ha fins a quatre locals d'entre 60 i 80 metres quadrats. Els preus de sortida van des dels 7.500 euros per una plaça d'aparcament a Platja d'Aro fins a gairebé 314.000 euros per una casa de dues plantes a Ripoll.

"Aquest nou lloc web promourà la concurrència, ja que hi podrà accedir tothom que estigui interessat a participar en aquesta o en futures subhastes", expliquen des de l'ATC. "Simplificarà i facilitarà els tràmits, dotarà de seguretat jurídica els processos i garantirà la transparència".

El mecanisme de la subhasta

El procés per accedir-hi està dissenyat de manera que les persones interessades es donin d'alta al portal, ingressin un dipòsit del 5% del preu de sortida del bé en què estiguin interessats i, una vegada validada la quantitat, comencin a fer les licitacions. El licitador rebrà, en aquest punt, avisos relatius al procés, perquè tingui la possibilitat de participar pel mateix import o un de més alt.

Un cop tancada la presentació de licitacions (hi ha 20 dies naturals per fer-ho), la mesa de la subhasta, expliquen els seus responsables, es reunirà en un termini màxim de 15 dies naturals per adjudicar els lots. Després els adjudicataris tindran un període també de 15 dies per completar-ne el preu, és a dir, ingressar la diferència entre el dipòsit i el valor total de l'adjudicació.

No obstant, "s'ha de tenir present que, tal com preveu la normativa, en qualsevol moment anterior a l'emissió de l'acta d'adjudicació dels béns o de l'atorgament de l'escriptura pública, el deutor podrà alliberar els béns objecte de subhasta abonant el pagament íntegre de l'import pendent de pagament", puntualitzen des de l'ATC. "Aquest fet implicaria la suspensió de la subhasta o, si és el cas, la finalització del procediment d'alienació dels béns subhastats".

stats