Serveis
Economia 21/03/2022

Els notaris constaten que l'activitat ja és la del 2019

L'any passat es va tancar amb un creixement de casaments, divorcis, testaments i compravendes d'habitatges

2 min
Casament religiós

BarcelonaLa pandèmia ja és història, si més no per als notaris. El 2021 va ser l'any en què es van autoritzar més documents notarials dels últims cinc anys i es preveu que el 2022 segueixi la tendència a l'alça, sempre que la crisi econòmica i l'atac rus a Ucraïna no ho impedeixin. Així ho recull el primer Observatori Notarial de Catalunya, fet públic aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La culpa d'aquest increment es deu a dos factors, segons la vicedegana del Col·legi Notarial de Catalunya, Raquel Iglesias. D'una banda, l'efecte rebot provocat per l'aturada en l'activitat que es va produir durant els mesos de confinament l'any 2020, i, de l'altra, que "la ciutadania és cada vegada més conscient dels seus drets i de la importància que la seva voluntat, tant en l'àmbit civil com en el mercantil, quedi recollida en documents notarials".

Si es desglossa per temàtiques, tots els documents notarials van tenir un creixement important l'any passat. Les herències i testaments van pujar un 14%. Del total d'herències del 2021 (66.807), en un 15,75% dels casos s'hi va renunciar. Això es deu, segons Iglesias, a l'augment de morts prematures i imprevistes a causa del covid, que ha provocat que molts familiars no estiguessin preparats econòmicament per assumir el pagament dels impostos corresponents als béns heretats.

Rècord de matrimonis

Pel que fa a les compravendes d'habitatges, van augmentar un 40% respecte al 2020 i un 19% respecte al 2019, i la constitució de societats va pujar un 28%. Segons la vicedegana del Col·legi Notarial de Catalunya, el covid també ha fet augmentar el parc immobiliari disponible a causa de les herències i del fet que moltes famílies hagin buscat habitatges més grans o exteriors.

Però el que més s'ha incrementat han sigut els matrimonis, en un 146%. L'augment és lògic si es té en compte que el 2020, quan va esclatar la pandèmia, es van anul·lar molts casaments, que es van acabar celebrant l'any passat.

Tot i que l'any passat es va autoritzar més casaments que divorcis, cosa que no va passar per primer cop el 2020, els divorcis també van registrar la xifra més elevada dels últims cinc anys (1.711).

stats