Economia 29/05/2018

Rajoy tria per al Banc d’Espanya Hernández de Cos

El ministre Escolano el proposa avui al Congrés sense el vistiplau del PSOE

Júlia Manresa
3 min
Pablo Hernádez de Cos en un acte de la UIMP.

MadridLa moció de censura que va anunciar la setmana passada el PSOE ha convertit el nomenament del nou governador del Banc d’Espanya en un cop d’efecte del govern de Mariano Rajoy. En el seu intent d’acostar-se al PSOE per anar-se distanciant de Ciutadans, el govern del PP havia estat negociant amb els socialistes el nom del substitut de Luis María Linde al capdavant del banc central espanyol malgrat que és únicament potestat del president del govern. La moció de censura, però, va disparar les alarmes, no tant pel fet de quedar-se sense governador, sinó per la imatge que això projectaria a Europa. Com bé va recordar Linde divendres passat, el governador del Banc d’Espanya té un seient al consell de govern del Banc Central Europeu. Abans d’afegir més símptomes d’inestabilitat, ahir el ministeri d’Economia va comunicar l’elecció de Pablo Hernández de Cos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre d’Economia, Román Escolano, ho anunciarà avui a la comissió d’economia del Congrés de Diputats després d’haver trencat les negociacions amb el PSOE i haver tirat pel dret. Hernández de Cos té 47 anys, 26 menys que Luis María Linde (i també que Miguel Ángel Fernández Ordóñez, governador abans de Linde). Actualment és director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, el departament que actua com el software de la institució. És doctor en ciències econòmiques per la Universitat Complutense de Madrid i va començar com a membre dels serveis d’estudis del Banc d’Espanya però també al grup de treball de finances públiques del BCE. Des d’aquí ha anat escalant posicions dins les dues institucions i és presentat pel ministeri d’Economia com un perfil tècnic. “La voluntat del govern ha sigut fer un nomenament basat en la professionalitat, la independència i el mèrit del candidat”, apunta el ministeri d’Economia, que també destaca la seva “independència política”.

Val a dir, però, que, segons consta al seu currículum, des del desembre del 2015 és membre del patronat i la comissió executiva de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea), el lobi de les grans empreses de l’Íbex, afí inicialment al Partit Popular però del qual s’ha nodrit Ciutadans per fer propostes o recórrer a assessorament.

El seu nom era un dels que més números tenia, i suposa un relleu gairebé lògic en un Banc d’Espanya que ha perdut part de les seves competències en favor del Banc Central Europeu després de la crisi financera. Per tant, ha quedat molt més centrat en la seva tasca de servei d’estudis i anàlisi, precisament la tasca que va ocupar Hernández de Cos i que li va provocar crítiques per no haver sabut veure la crisi que venia.

Diversos mitjans havien posicionat a les travesses, i fins i tot donat per fet, que ara seria la primera vegada que aquesta institució tindria una dona com a governadora. Uns dels noms més publicats els últims dies eren el de l’exdirectora general del Tresor Rosa Sánchez Yebra com a governadora i el de Margarita Delgado, directora general adjunta de supervisió del BCE i tècnica del Banc d’Espanya, com a subgovernadora. Però un cop el PSOE ha quedat fora de la negociació, Hernández de Cos ha sigut finalment l’elecció que Escolano proposarà avui al Congrés i que Rajoy aprovarà al pròxim consell de ministres. Queda per determinar si hi haurà subgovernadora.

stats