Consum
Economia 19/07/2021

La pandèmia confirma el 'sorpasso' de la targeta a l'efectiu

El pagament en 'cash' ja només és el mitjà més habitual del 41% de consumidors

2 min
Els pagaments amb targeta són els més habituals des de l'esclat de la pandèmia.

BarcelonaL'any de la pandèmia ha ensorrat l'ús dels diners en metàl·lic com a mètode de pagament més habitual. El 35,9% de la població espanyola va declarar el 2020 que l'efectiu era el mitjà que feia servir més sovint a l'hora de comprar, una xifra que representa una caiguda de 17,1 punts respecte a les dades de l'any anterior, segons un informe del Banc d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En canvi, els pagaments amb targeta han evolucionat en sentit invers. El 2020, un 54,1% van fer servir la targeta de dèbit com a mitjà de pagament més habitual, xifra que el 2019 era del 41%. Durant els anys anteriors l'evolució era molt més lenta i va ser amb l'arribada del coronavirus quan es va accelerar el canvi.

La tendència a perdre pes dels pagaments en metàl·lic en favor de la targeta i altres mètodes electrònics va començar fa anys. Per exemple, si es comparen les dades amb les del 2014, la caiguda és encara més forta, perquè en aquell moment l'efectiu era el mètode preferit per al 80% dels espanyols.

A aquesta sobtada caiguda de l'ús de l'efectiu del 2020 cal sumar-hi el fet que l'import dels pagaments amb targeta s'ha reduït notablement. El 2019, el Banc d'Espanya assegurava que els consumidors preferien pagar amb targeta abans que en metàl·lic si la compra superava, de mitjana, els 106 euros, una xifra que l'any passat es va reduir fins als 52 euros.

Per edats, l'efectiu continua sent majoritari en els dos extrems de la piràmide de la població, perquè és el mitjà habitual per al 53% de les persones de més de 65 anys i per al 60,3% de la franja d'edat entre 18 i 24 anys, la més jove analitzada en l'estudi del Banc d'Espanya. A l'altre extrem, les franges entre 45 i 54 anys i entre 55 i 64 són les que menys paguen amb bitllets i monedes: només un 25,1% i un 25,3% el tenen com a mitjà més comú, respectivament.

Les dades són anteriors a l'entrada en vigor de la llei contra el frau fiscal aprovada el mes passat pel Congrés, que limita a 1.000 euros els pagaments en metàl·lic.

Acceptació generalitzada de la targeta de dèbit

L'informe del Banc d'Espanya confirma també la universalitat de l'efectiu com a mètode de pagament a Espanya, perquè l'accepten més del 99% dels establiments comercials, però posa en relleu també l'expansió de les targetes. En el cas de les de dèbit, fins a un 93% dels comerços les accepten, mentre que en el cas de les de crèdit la xifra disminueix fins al 82%.

stats