Crònica

La patronal descobreix Nou Barris

Pimec, Foment, el Cercle d’Economia i la Cambra de Comerç debaten sobre la recuperació econòmica al segon districte més pobre de Barcelona

3 min
Participants de l'acte empresarial a Nou Barris.

BarcelonaUn districte sobretot conegut per la seva pobresa com a escenari d’un fòrum econòmic. Uns barris acostumats a parlar d’arribar a final de mes o desnonaments acollint un debat entre les principals patronals i patums de l’economia catalana sobre la recuperació econòmica posterior a la pandèmia, els fons europeus i l’ampliació de l’aeroport. “La idea és una provocació, normalitzar Nou Barris i treure aquests actors econòmics de les seves zones de confort”, reflexionava el regidor del districte i de Turisme i Indústries Creatives de Barcelona, Xavier Marcé. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat que Nou Barris és el segon districte amb menys renda per càpita a les llars de Barcelona amb 15.000 euros per persona i any, només per sobre de Ciutat Vella, i malgrat que les taxes d’atur es mouen entre el 9% i el 15% segons el barri, el consistori destaca que la recuperació del comerç d’aquest districte respecte a principis del 2021 és d’un 126%, o sigui que ha millorat respecte al moment previ a la pandèmia amb el valor més alt de tots districtes. 

El president del Cercle d’Economia, Javier Faus, recordava que ja hi són, a Nou Barris, amb la presència d’algunes empreses importants, tot i que costa fins i tot trobar un supermercat. “El més pròxim el tinc a deu minuts de casa i no té carnisseria ni peixateria i el mercat a la tarda està tancat”, es queixava una veïna que passejava el gos a prop de la Casa de l’Aigua, a Trinitat Nova, on tenia lloc el batejat com a Fòrum Nou Barris: economia per a la recuperació

Els beneficis dels fons de recuperació, "d'aquí 10 o 15 anys" 

Durant el plat fort, a la tarda, amb Faus i representants de Pimec, la Cambra de Comerç de Barcelona, Foment del Treball i el Col·legi d’Economistes, tots els interlocutors han mostrat un ampli consens en “atraure talent”, “eliminar traves per a les empreses”, evitar “l’autocomplaença” i “reindustrialitzar” Catalunya des de la sostenibilitat i la digitalització. 

En els fons europeus convergeixen les principals expectatives, i també incertesa. “¿Tindrem capacitat per gastar aquests milers de milions d’euros? Tindrem prou projectes? Arribaran a les pimes? Perquè, si no es gasta bé, donarem una imatge penosa”, alertava Àngel Hermosilla, gerent de l'àrea institucional de Pimec. “Els beneficis d’aquests fons europeus arribaran d'aquí 10 o 15 anys”, avisava Faus. 

“En una taula rodona amb els unicorns, es queixaven de la falta de talent a Barcelona, on un 60% dels enginyers són de fora”, observava Ernest Quingles, vicepresident de Foment del Treball, tot i que després Faus alertava que “el talent de fora està marxant a Lisboa” per les complicacions fiscals de Catalunya. 

"Aviam si invertiu molts milions al barri"

Invertir en ciències de la salut, en renovables i apostar per les fusions per fer les empreses més competitives van ser algunes de les claus de la recuperació apuntades per uns economistes i empresaris que coincidien en demanar menys pressió fiscal. El model dels contractes o la reducció de la temporalitat, en canvi, “no és un bon debat”, apuntava Quingles, perquè el que cal és “que els contractes siguin flexibles i s’inverteixi en formació”. 

“Aviam si invertiu molts milions al barri”, deia el Josep Aguiar, veí del barri i aturat de llarga durada amb problemes de salut, a la cloenda de l’acte. Els ponents destacaven que, malgrat ser a la perifèria, Nou Barris és molt a prop. “M’he posat el Google Maps i he trigat deu minuts. A Londres trigues molt més a arribar a la perifèria!”, deia Faus. Fora de micro, un altre dels ponents comentava a la sortida: “Ara trobar un taxi aquí és difícil”. 

stats