Economia 03/10/2017

L'aturada general supera per complet les previsions dels grans sindicats i patronals

En un fet inèdit, moltes empreses i treballadors s'han posat d'acord per no treballar

àlex Font Manté
3 min
Comerç tancat a Barcelona per l'aturada general.

BarcelonaL’aturada general convocada com a rebuig a l’actuació policial de l’1-O ha tingut un ampli seguiment, tal com han constatat patronals com Pimec i Cecot, malgrat que cap de les dues s’hi havia posicionat a favor. En lloc de la vaga general convocada pels sindicats CGT, IAC COS i Intersindical CSC, les dues patronals havien defensat que es fes una “aturada de país”, que consistia en aturades concretes de l’activitat durant la jornada i que havien de ser pactades entre treballadors i empresaris. Algunes empreses van fer aquest tipus d’aturades, però, segons les dades d’aquestes mateixes organitzacions empresarials, han estat més companyies les que van cessar la seva activitat per complet.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El més sorprenent de tot, però, és que en molts casos gairebé es pot parlar de tancament patronal, un fet molt poc habitual. Un tancament patronal significa que és l’empresa qui decideix tancar. En aquest cas, per fer-ho encara més sorprenent, no ha estat només per una decisió de l’empresa, sinó per un acord entre la direcció i els treballadors de cada companyia. El resultat final, per tant, ha estat molt més contundent del que ho havien sigut els grans sindicats (CCOO i UGT, que no volien parlar de vaga general) i les grans patronals. Pimec i Cecot van avalar que es fessin aturades si eren de mutu acord, però la gran patronal catalana, Foment del Treball, no només ho va rebutjar sinó que va dir que aquestes aturades eren il·legals. I encara més: va amenaçar que els treballadors que faltessin a la feina podien ser objecte de sancions i acomiadaments.

Les dades, però, mostren que el seguiment –tant de la vaga com de les aturades puntuals– ha estat molt ampli. La patronal Cecot, per exemple, ha afirmat que no havia trobat “en el seu arxiu històric de seguiment de mobilitzacions una aturada de l’activitat empresarial tan massiva” com la que s'ha viscut aquest dimarts. En concret, aquesta organització ha informat que el 88% de les seves empreses afiliades ha fet aturades i que aquestes han afectat “tots els sectors”. A més, segons Cecot, set de cada deu empreses que no han obert ho van fer per tancaments acordats entre les empreses i els treballadors.

Per la seva banda, Pimec ha constatat l'"ampli seguiment" que va tenir l’aturada i, a més, va celebrar el fet que aquesta es fes "sota un clima de concòrdia i entesa entre l’empresa i els treballadors". Tot i que l’organització de pimes ha defensat que no es tractava d’una vaga general (ja que les protestes no eren per un problema laboral, sinó polític) ha quantificat en un 54% el nombre d’empreses que han aturat la seva activitat per complet (durant tota la jornada) i en un altre 31% les que han optat per fer aturades parcials. És a dir, que un 85% de les empreses han fet una aturada total o parcial durant la jornada. Foment del Treball, per la seva banda, no ha fet cap valoració de la jornada.

Una de les empreses que no ha parar la producció en cap moment ha estat Seat. Matías Carnero, president del comitè d’empresa de Seat i també president d’UGT a Catalunya, havia rebutjat participar en l’aturada per tenir motivacions polítiques. Aquest vespre, el secretari general de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, ha assegurat que aquesta ha estat “la paralització econòmica més gran de la història de Catalunya”. És remarcable que aquesta s'hagi produït sense el suport explícit dels grans sindicats.

Tancament total al port

Per últim, el port de Barcelona ha informat que l’activitat a les seves instal·lacions ha quedat completament aturada durant tot el dia. Això contrasta amb l’afirmació del ministeri de Foment, segons el qual només el 9% de les seves infraestructures i serveis a Catalunya s'han aturat.

stats