Laboral

Les patronals de comerç i distribució reclamen altes automàtiques per als malalts de covid

El sector demana escurçar les quarantenes davant la manca de personal

ARA
2 min
Un home es fa un auto-test de covid.

BarcelonaLes patronals de les cadenes d'alimentació i gran consum han reclamat aquest divendres que el procés per obtenir l'alta laboral després de patir covid s'agilitzi i es pugui aconseguir de manera automàtica si no hi ha símptomes. En un comunicat, Aecoc i mitja dotzena més de patronals han denunciat les dificultats que els empleats tenen per obtenir l'alta mèdica, a causa de la congestió de l'atenció primària. Aquestes patronals calculen que un de cada set dels treballadors que estan de baixa en aquest moment es podria reincorporar immediatament, però no ho fan perquè no poden aconseguir l'alta. "Només el comerç alimentari supera en aquest moment les 20.000 baixes laborals, una xifra que augmenta diàriament i que complica enormement la gestió de les empreses", asseguren les patronals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per això, les patronals demanen l'alta automàtica una vegada superats els set dies de quarantena, si no hi ha simptomatologia. També reclamen que es redueixin els períodes de quarantena als "mínims indispensables" per garantir la gestió correcta de la pandèmia. En aquest sentit, Aecoc i les altres patronals del sector sol·liciten mesures als ministeris de Sanitat, Treball, Comerç, Indústria i Turisme, Agricultura i Seguretat Social. Entre aquestes mesures, demanen que s'estudiï la possibilitat d'escurçar els terminis o limitar els col·lectius en què s'apliquen aquestes quarantenes, perquè l'actual reducció de deu a set dies està resultant insuficient per garantir la cobertura adequada de les vacants.

Crítica a les baixes amb autotest

Segons les patronals, l'increment de les baixes de treballadors registrades a les empreses del sector "suposa un gran problema administratiu". A més, indiquen que la decisió presa per algunes comunitats de donar baixes telefòniques basant-se en un autotest d'antígens està suposant, a parer seu, "un problema afegit de gestió de les altes, que sí que s'han d'obtenir de manera presencial als centres de salut".

stats